Negeert Rusland de sancties? Satellietbeelden wijzen op eerste export van vloeibaar gas

De Arctic LNG 2-site in aanbouw, hier op een archiefbeeld. © Belga Image

Aan de Russische Arctic LNG 2-site voor vloeibaar aardgas, die zich boven de Noordpoolcirkel bevindt, lag vorige week een grote tanker aangemeerd, zo blijkt uit satellietbeelden. Volgens persagentschap Bloomberg lijkt dit te wijzen op exportactiviteiten op de site, waartegen nochtans internationale sancties gelden.

Harde bewijzen dat de site vloeibaar aardgas uitvoert zijn er nog niet. Novatek PJSC, het bedrijf dat de site uitbaat, wil geen commentaar geven. En op de satellietbeelden is ook niet te zien of er effectief lng wordt geladen in het schip. Bloomberg wijst er wel op dat het schip, met een lengte van 280 meter, perfect voldoet aan de afmetingen van een lng-tanker. Er is ook een vlam te zien op de satellietbeelden, wat waarschijnlijk wijst op het affakkelen van aardgas, klinkt het.

Schaduwvloot

De site Arctic LNG 2 was vorig jaar nog in aanbouw toen de Verenigde Staten in november sancties oplegden aan de uitvoer van Russisch gas. Ook Europa keurde twee maanden geleden een sanctiepakket tegen Rusland goed dat de lng-sector aanpakt, weliswaar met een overgangsperiode. Maar de Amerikaanse sancties zorgden er wel voor dat er nog geen export zou hebben plaatsgevonden op de site boven de Noordpoolcirkel. Buitenlandse bedrijven en tankers bleven weg.

Tot nu, zo lijkt het. Het schip dat op de satellietbeelden te zien is, zou volgens Bloomberg deel uitmaken van de zogenaamde ‘schaduwvloot’ of ‘dark fleet’. Dat zijn schepen die hun tracker uitzetten om sancties te omzeilen. Door het warme weer kunnen ze dezer dagen makkelijker de Noordpoolcirkel bereiken. In de winter zijn er ijsbrekers nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content