Nederlandse formatie: Partij van Pieter Omtzigt trekt zich terug uit regeringsvorming

Pieter Omtzigt tijdens een gesprek met de media na zijn aankondiging met een eigen partij, Nieuw Sociaal Contract, mee te gaan doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, op 21 augustus 2023. © AFP

Het Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, stapt uit het overleg voor de vorming van een Nederlandse regering. Dat schrijft de partijleider in een e-mail aan de partijleden. De partij houdt de mogelijkheid open voor steun aan een minderheidskabinet of een ander soort kabinet met brede steun in de Tweede Kamer, maar lijkt geen kans meer te zien op een regering met PVV, VVD en BBB.

Aanleiding voor NSC om de gesprekken te staken, is de tegenvallende financiële situatie van de overheid. De vier partijen hebben daar onlangs van de ministeries informatie over gekregen. Omtzigt meldt dat hij daarvan is geschrokken. De afgelopen weken waren er pittige gesprekken over de financiën, meldde informateur Ronald Plasterk eerder, maar inhoudelijk ging hij daar niet op in, omdat er radiostilte is afgesproken.

Omtzigt schrijft dat “we sinds vandaag met andere financiële verwachtingen voor de komende jaren zitten. NSC wil onder geen enkel beding beloftes maken aan Nederlanders, waarvan zij van tevoren weet dat dit loze beloftes zijn die de komende kabinetsperiode niet waargemaakt kunnen worden. Bestaanszekerheid bouw je niet met luchtkastelen.”

Omtzigt wil nu eerst het verslag van informateur Plasterk afwachten. Die zou sowieso uiterlijk volgende week dinsdag met zijn eindverslag aan de Tweede Kamer komen. 

Plasterk zegt in een eerste reactie een “beetje verbaasd” te zijn over een “warrig verhaal” van NSC.  Hij spreekt tegen dat cruciale informatie over de huidige financiële situatie van het land pas op het laatste moment is gedeeld. De leiders van de vier onderhandelende partijen werden uitgenodigd om woensdagavond de huidige situatie te bespreken. 

De vier partijen praten al sinds begin december over mogelijkheden om een samenwerking aan te gaan. Dinsdag zaten de vier partijen weer aan tafel, na twee weken van oplopende spanningen en een moeizaam weekend met onenigheid en kritiek over en weer.

Partner Content