Nederlands parlement eist opheldering van regering over Fipronil in eieren
De Nederlandse Tweede Kamer wil opheldering van de regering over het ontstaan van de fipronil-crisis. Die eis komt er nadat de Belgische minister van Lanbouw, Denis Ducarme (MR), had verklaard dat er al eind 2016 signalen waren dat het giftige antiluizenmiddel fipronil in Nederland gebruikt zou zijn. Die mededeling kwam als een verrassing voor de Nederlandse volksvertegenwoordigers.
Belgisch minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft woensdag in de Kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid verklaard dat Nederland al sinds november 2016 weet had van een probleem met fipronil in de pluimveesector. Dat moet blijken uit een intern document van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat het FAVV “per toeval” in handen kreeg. Daarnaast klaagt ons land ook aan dat de Nederlanders te lang gewacht hebben met het delen van informatie.
VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – de partijen die momenteel onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering – stelden gezamenlijk vragen over de affaire. Ze willen deze week nog een reactie. “Ik neem dit echt heel hoog op. Dus ik eis gewoon antwoorden”, zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. “In plaats van elkaar de schuld te geven, zouden Europese landen, het kabinet, de NVWA en de sector de handen ineen moeten slaan om de eiercrisis op te lossen”, zegt ook Kamerlid Henk Nijboer van de sociaaldemocratisch PvdA. Ook de linkse partij SP en de Partij voor de Dieren willen meer uitleg van de regering.
Het hoofd van de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (NVWA) heeft de verklaring van Ducarme intussen wel al tegengesproken. Inspecteur-generaal Rob van Lint zegt dat men in november 2016 wel weet had van het giftige product in Nederlandse stallen, maar niet in Nederlandse eieren.
Er was volgens de NVWA geen enkele aanleiding om aan te nemen dat het in de eieren terecht zou kunnen komen. “We hebben toen vastgesteld dat er geen enkel gevaar was voor de volksgezondheid. Er was geen aanwijzing dat er fipronil in eieren zat”, aldus inspecteur-generaal Rob van Lint voor de camera van RTL Nieuws.
Parijs wil “veel snellere” uitwisseling met Europese buurlanden
De Franse minister van Landbouw, Stéphane Travert, heeft woensdag impliciet kritiek geuit aan het adres van België en Nederland omdat ze Parijs te laat zouden hebben geïnformeerd over de fipronil-crisis. Travert riep op tot een “veel snellere en efficiëntere uitwisseling” met de buurlanden.
Travert sprak zich uit voor betere controlemechanismen en meer transparantie met de partners “aangezien de betreffende loten zowel uit Nederland als uit België komen”. De minister bekritiseerde het grote tijdsverschil tussen het moment dat de besmette eieren het Franse grondgebied werden binnengebracht en het moment dat Frankrijk werd geïnformeerd over de crisis, “waardoor het niet meer mogelijk was om onmiddellijk op te treden”.
“Die samenwerking moet in de toekomst beter verlopen”, aldus de minister, die eraan toevoegde eind augustus in het kader van een informele Europese Raad Landbouw en Visserij in Tallinn een Europees initiatief te willen lanceren.