Nederland en Duitsland schorten gedwongen uitzettingen van Afghanen op
Nederland en Duitsland zetten gedwongen uitzettingen van Afghanen tijdelijk stop. Volgens beide regeringen is de situatie in het Centraal-Aziatische land door de opmars van de taliban te zeer verslechterd voor uitzettingen.
Nederland kondigde de beslissing woensdagmiddag aan. Als gevolg van het besluit wordt ook de beslistermijn voor lopende asielzaken voor Afghanen verlengd met een jaar. Daarbij geldt een maximale termijn van 21 maanden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde in oktober opnieuw de veiligheidssituatie in Afghanistan beoordelen. Maar dit zogeheten ambtsbericht zal vanwege de snelle verslechtering in het land al sneller komen, schrijft Broekers aan de Tweede Kamer.
Ook Duitsland ging dinsdagnamiddag tot een gelijkaardige beslissing over. ‘Als gevolg van de huidige ontwikkelingen met betrekking tot de veiligheidssituatie heeft de minister van Binnenlandse Zaken besloten de uitzettingen naar Afghanistan voorlopig op te schorten”, verklaarde een woordvoerder van het ministerie woensdag aan het Duitse persagentschap dpa.
De afgelopen week was er ophef, omdat de Nederlandse en de Nederlandse regering samen met vier andere landen, waaronder ook België, erop aandrong bij Afghanistan om uitgeprocedeerde asielzoekers op te nemen. Het kwam de Nederlandse en Duitse regering op kritiek te staan van verschillende partijen en belangenorganisaties. Ook in ons land ontstond er discussie over het verzoek.
In Afghanistan rukt de taliban in sneltempo op, nadat de internationale troepenmacht onder leiding van de Amerikanen het land de afgelopen maanden grotendeels heeft verlaten. De radicaalislamitische beweging heeft inmiddels negen provinciehoofdsteden ingenomen. Het Amerikaanse leger denkt dat de Afghaanse hoofdstad Kaboel binnen 30 dagen zou kunnen vallen.
Letter from to Commission concerning migration from as Taliban hostilities intensify & the three month stop on forced returns to the country.
'Stopping returns sends the wrong signal and is likely to motivate even more citizens to leave their home.' pic.twitter.com/Q79Fhvna9w
— Kmlvrmln (@kmlvrmln) August 9, 2021
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."