NAVO-chef Stoltenberg: ‘Nog geen akkoord over perspectief voor toetreding Oekraïne’

NAVO-hoofdkwartier in Brussel. ©  GETTY IMAGES

De NAVO-lidstaten hebben nog geen definitief besluit genomen over de vooruitzichten op een lidmaatschap van Oekraïne. Dat stelt secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. Het overleg over de voorwaarden voor de toetreding is nog gaande, zei hij maandag in Vilnius na een ontmoeting met de Litouwse president Gitanas Nauseda. Stoltenberg benadrukte echter dat hij er zeker van is dat de bondgenoten een goede, sterke en positieve boodschap zullen geven tijdens de NAVO-top, die dinsdag start in Vilnius.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba had eerder op Twitter een vermeende overeenkomst tussen de NAVO-lidstaten verwelkomd. Daarin zou sprake geweest zijn van een vereenvoudigde manier waarop Oekraïne lid zou kunnen worden van het militaire bondgenootschap.

De bondgenoten zouden naar verluidt bereid zijn om het verplichte Membership Action Plan (MAP) voor lidmaatschap voor de aanvraag van Oekraïne te laten vallen. Volgens Stoltenberg zijn de gesprekken met de 31 lidstaten nog bezig en zijn ze nog aan het onderhandelen over de exacte formulering. 

Nauseda zei dat het opgeven van het actieplan een ‘zeer positieve stap voorwaarts’ is en de weg van Oekraïne naar de NAVO zou vereenvoudigen. ‘Maar we hebben ook een heel duidelijk signaal nodig dat het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne echt mogelijk is als de omstandigheden het toelaten,’ zei de Litouwse leider.

In aanloop naar de NAVO-top, die dinsdag en woensdag in de Litouwse hoofdstad Vilnius plaatsvindt, voerde Oekraïne de druk op om een formele uitnodiging voor de NAVO te verkrijgen. Zolang de oorlog in Oekraïne niet ten einde is, kan het land geen lid worden van de NAVO.

De westerse militaire alliantie zei eerder al dat ze op de top ‘herbevestigen’ dat het land bij de NAVO hoort en op termijn zal toetreden, maar Kiev hoopt op meer concrete vooruitzichten.

Partner Content