NAVO-top: Zelensky wil doelwitten in Rusland kunnen aanvallen

Volodymyr Zelensky. © Getty Images

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky juicht de steun van de NAVO-landen voor zijn land toe. Op de NAVO-Oekraïne-Raad tijdens de top van de verdragsorganisatie in Washington wil hij er wel voor ijveren dat zijn strijdkrachten de westerse wapens mogen gebruiken om de Russen aan te vallen daar “waar ze zijn”, dus ook op Russisch grondgebied.

Tijdens een persconferentie aan de zijde van de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, benadrukte Zelensky dat de beperkingen op het gebruik van de westerse wapens moeten opgeheven worden.

“We weten van welke legerbasis ze ons aanvallen”, zei hij ook. “Als ze (Rusland, red) onze kinderziekenhuizen aanvallen, dan is het een gekke vraag waarom we niet kunnen reageren.” 

De Oekraïense president zei daarover gesproken te hebben met alle bondgenoten. “Ik ben ervan overtuigd dat onze vrienden, onze bondgenoten dat zullen begrijpen”, zei hij. 

Stoltenberg benadrukte dat Rusland “een agressieoorlog” voert “tegen een democratisch buurland”. “Rusland viel Oekraïne binnen, een flagrante schending van het internationaal recht”, aldus de NAVO-topman. Volgens dat internationaal recht heeft Oekraïne het recht zichzelf te verdedigen. Dat houdt volgens hem ook in dat Oekraïne “legitieme militaire doelwitten op het grondgebied van de agressor, Rusland”, aanvalt. Stoltenberg juichte dan ook toe dat sommige bondgenoten al hun beperkingen hebben versoepeld.

De prioriteit voor Oekraïne op dit moment ligt bij de snelle levering van de noodzakelijke militaire steun, zoals luchtafweersystemen, munitie en gevechtsvliegtuigen. De aankondiging dat Kiev verschillende bijkomende luchtafweersystemen krijgt, noemde Zelensky een succes. “We verwachten dat ze zo snel als mogelijk worden geleverd, zodat zo veel mogelijk levens kunnen worden gered”, aldus Zelensky.

Oekraïne houdt zich momenteel niet bezig met welke woorden de NAVO gebruikt voor de Oekraïense ambities om lid te worden, zei hij ook. “We zijn heel dicht bij ons doel, de volgende stap is een uitnodiging om lid te worden en dan het lidmaatschap”, aldus Zelensky. Een Oekraïens NAVO-lidmaatschap zou een succes voor beide partijen zijn, benadrukte hij. “We zijn een sterk volk, dat vecht tegen de tiran Poetin.” 

In de verklaring van de NAVO-top op woensdag zei de alliantie dat Oekraïne zich op een “onomkeerbaar pad” bevindt op weg naar NAVO-lidmaatschap. Zelensky benadrukte dat zijn land alles in het werk zal blijven stellen “om te verzekeren dat de dag komt wanneer Oekraïne wordt uitgenodigd en een NAVO-lid wordt”. “Ik ben er zeker van dat we dit zullen bereiken”, aldus nog de Oekraïense president. Ook Stoltenberg zei dat de toekomst van Oekraïne in de NAVO ligt.

Op de top in Washington voerden de NAVO-landen hun steun aan Oekraïne verder op. Naast de aangekondigde bijkomende luchtafweersystemen zijn er ook bilaterale veiligheidsakkoorden ondertekend. De NAVO besliste dan weer het komende jaar minstens 40 miljard euro aan militaire steun te leveren, wat overeenkomt met de steun die de bondgenoten sinds de start van de invasie jaarlijks geleverd hebben. Daarnaast zal de verdragsorganisatie ook een coördinerende rol op zich nemen voor de militaire hulp aan het land.

Na de persconferentie startte de NAVO-Oekraïne-Raad, waaraan Zelensky deelneemt. Hij zal de lidstaten onder meer op de hoogte brengen van de situatie in zijn land en van de meest dringende noden van Oekraïne.

Partner Content