‘Navalny stierf kort voor hij zou worden vrijgelaten in kader van gevangenenruil’

Aleksej Navalny. © Belga

Aleksej Navalny stierf kort voor hij zou moeten worden vrijgelaten in het kader van een gevangenenruil. Dat zegt Maria Pevtsjich, de voorzitter van zijn anti-corruptiestichting in een boodschap op YouTube. Volgens haar zou de Russische oppositieleider worden geruild met Vadim Krasikov, de Russische huurmoordenaar die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor moord in Duitsland. In de deal zouden ook nog twee Amerikanen die momenteel vastgehouden worden in Rusland, betrokken zijn.

De onderhandelingen waren al twee jaar aan de gang. Op 15 februari bevonden ze zich in een laatste fase, klinkt het maandag. Maar de dag nadien stierf Navalny in een gevangenenkamp in Siberië. Volgens Pevtsjich waren ook Amerikaanse en Duitse autoriteiten bij de onderhandelingen betrokken. De Duitse overheid wilde maandag geen commentaar kwijt.

Lees verder onder de preview

De bondgenoten van Navalny beschuldigen de Russisch president Vladimir Poetin ervan achter de dood van de oppositieleider te zitten. Maria Pevtsjich vermoedt dat Poetin zich op het laatste moment heeft bedacht. Hij besefte dat het Westen bereid was om de Russische huurmoordenaar te laten gaan in ruil voor Navalny, waarop hij besloot ‘om het object van de ruil te laten verdwijnen. Dat is het absoluut onlogische, irrationele gedrag van een gekke maffioso’, aldus Pevtsjich.

Vadim Krasikov vermoordde in 2019 in een park in Berlijn een Tsjetsjeens-Georgische rebellenleider in ballingschap. Er werd steeds vermoed dat hij die moord pleegde op bevel van de Russische autoriteiten. Poetin bevestigde onlangs in het interview met de Amerikaanse presentator Tucker Carlson dat hij aan het onderhandelen was over een gevangenenruil.

Rouwstoet

Nu het lichaam van de overleden Poetin-opposant Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, wil zijn team een rouwdienst organiseren in Moskou. ‘We zoeken een zaal voor het openbare afscheid van Aleksej’, schrijft zijn woordvoerder Kira Jarmysch maandag op X, het voormalige Twitter. Het liefst vindt de dienst plaats aan het eind van de week.

Op vraag van Navalny’s moeder Ljoedmila Navalnaja zal de plechtigheid openbaar worden gemaakt voor het publiek. Daarmee gaat ze in tegen de wens van de autoriteiten, die om een geheime begrafenis hadden gevraagd. Navalnaja beschuldigt de overheid van omkoping. Of het team zal slagen in de organisatie van zo’n dienst, is nog niet zeker.

Het overlijden van Navalny zette tot nu toe al verschillende Russen aan tot protestacties en herdenkingen. Meestal bleven die beperkt tot het neerleggen van bloemen. De politie trad daarbij hardhandig op en arresteerde volgens sommige bronnen honderden mensen. 

Volgens de autoriteiten overleed Navalny op 16 februari op 47-jarige leeftijd. De oorzaak is nog niet bekend. Volgens de gevangenisautoriteiten bezweek hij na een wandeling in een Siberisch strafkamp dat de onofficiele naam ‘Polarwolf’ draagt. Daar zat de politicus een straf van negentien jaar uit voor zijn kritiek op de Russische invasie in Oekraïne.

Meer dan een week lang hielden de autoriteiten zijn lichaam achter slot en grendel. Ze dreigden om het lichaam te begraven in de strafkolonie. Pas na een pleidooi door zijn moeder en weduwe werd het stoffelijk overschot overgemaakt aan de familie.

Partner Content