Nabestaanden schietpartij Uvalde klagen Meta, videogame en wapenmaker aan

Bloemen aan de basisschool van Uvalde. 29 mei 2022. © GettyImages

De nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij in Uvalde, Texas, in 2022 en overlevenden van het drama hebben vrijdag twee rechtszaken aangespannen tegen Meta, Activision Blizzard, moederbedrijf Microsoft en tegen wapenmaker Daniel Defense.

Een achttienjarige schutter was op 24 mei 2022 in Uvalde binnengedrongen in een basisschool. Hij doodde er negentien kinderen en twee leerkrachten. Pas een uur en een kwartier nadat de tiener het vuur had geopend, stormden agenten de school binnen en doodden ze hem. Nochtans zouden er al na drie minuten negen agenten aan de school zijn aangekomen, terwijl hun aantal daarna geleidelijk toenam.

Volgens Josh Koskoff, de advocaat die de families en overlevenden, is er een link tussen de schietpartij en de bedrijven. Zo zouden Meta, Activision en Daniel Defense hebben samengewerkt om gevaarlijke wapens onder de aandacht te brengen en tieners te beïnvloeden. Volgens de aanklacht gebruikte wapenfabrikant Daniel Defense daar het platform Instagram van Meta en het videogame Call of Duty van Activision voor. Meta en Microsoft zouden dit hebben gefaciliteerd door laks toezicht en hielden geen rekening met de gevolgen.

De aanklacht stelt verder dat tienerjongens in de first-person shooter Call of Duty ‘met angstaanjagende vaardigheid en gemak leren doden’. De vuurwapens in dit videogame zijn gemodelleerd op echte wapens. Eén wapen is gebaseerd op een aanvalsgeweer van Daniel Defense, aldus de aanklacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content