Na winst in Georgia: Biden en Trump bezegelen nominatie

© AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag genoeg afgevaardigden gewonnen om de nominatie van de Democratische Partij te bezegelen. Hij neemt het in november op tegen voormalig president Donald Trump, die officieel de Republikeinse kandidaat is.

Biden had 1968 kiesmannen (‘delegates’) nodig om de nominatie te winnen. Onder meer NBC News en Edison Research melden dat hij dat aantal dinsdagavond heeft gehaald toen de resultaten van de voorverkiezingen in Georgia binnenkwamen. Later in de nacht van dinsdag op woensdag volgen nog resultaten uit de staten Mississippi en Washington, en uit het overzeese gebied de Noordelijke Marianen.

Ook Democraten die in het buitenland wonen stemmen nog. Biden ondervond als zittend president slechts symbolische tegenstand in de Democratische voorverkiezingen. Progressieve activisten, gefrustreerd door Bidens steun voor Israël in zijn oorlog in Gaza, wisten wel de nodige Democratische kiezers te overtuigen om uit protest ongebonden (‘uncommitted’) te stemmen. Dat had echter nauwelijks invloed op de verdeling van de afgevaardigden.

Een nieuw duel op 5 november tussen Biden en Trump zou de eerste herhaling van Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn sinds 1956. Destijds versloeg de zittende president, de Republikein Dwight Eisenhower, voor de tweede keer de Democraat Adlai Stevenson.

Trump zonder overgebleven concurrenten

Ook de voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft het vereiste aantal gedelegeerden voor de Republikeinse presidentsnominatie bereikt. Dat blijkt uit tellingen van de Amerikaanse zenders CNN en NBC.

Trump won dinsdag de voorverkiezingen in de staten Georgia, Mississippi en Washington. Daarmee behaalde hij genoeg afgevaardigden voor de nominatie.

Trump had na het afhaken vorige week van voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley geen concurrenten meer binnen zijn partij. Enkele uren eerder verzekerde ook Joe Biden zich van de benodigde gedelegeerden om officieel genomineerd te worden als de kandidaat van de Democratische partij in de zomer.

De nominaties van Trump en Biden moeten wel nog worden geformaliseerd op de traditionele conventies van hun partijen. De Republikeinse partijconventie is van 15 tot 18 juli in Milwaukee in de staat Wisconsin. Die van de Democraten is van 19 tot 22 augustus in Chicago in Illinois.

Partner Content