Na het Rusland-onderzoek: is Donald Trump nu echt vrij van zonden?

Amerikaans president Donald Trump © belga

Hoewel het onderzoek van Robert Mueller hem vrijpleit van samenzwering met Rusland, is Donald Trump nog niet op het droge.

Na bijna twee jaar is speciaal aanklager Robert Mueller klaar met zijn onderzoek naar de relatie tussen het campagneteam van Donald Trump en Moskou. Minister van Justitie William Barr maakte een samenvatting van de bevindingen snel bekend: gewezen FBI-directeur Mueller vond geen bewijs van een samenzwering om het resultaat van de presidentsverkiezingen in 2016 te beïnvloeden. Het onderzoek woog zwaar op het presidentschap van Trump. Het leidt geen twijfel dat hij de uitkomst van de ‘heksenjacht’, zoals hij het werk van Mueller noemde, in de campagne voor de verkiezingen van volgend jaar zal uitspelen. Hij is daar trouwens meteen mee begonnen, nog voor het rapport helemaal is gepubliceerd.

Het onderzoek van Robert Mueller had wel degelijk zin.

De vraag is of het voor de kiezer veel uitmaakt. Snelle peilingen leerden dat evenveel Amerikanen na de bekendmaking van het verslag van Mueller vonden dat Trump moet opstappen als ervoor. Zoals nog altijd evenveel Amerikanen hem een geweldige president vinden. De Democraten kunnen zich nu beter concentreren op wat kiezers meer bekommert, zoals de nieuwe aanval van de Republikeinen op een universele gezondheidszorg. Amerika is diep verdeeld. Maar als er bewijs was geleverd dat de president Rusland had geholpen om de verkiezingen te manipuleren, was het land in een onwaarschijnlijke politieke crisis beland.

Overigens is Trump nog niet helemaal op het droge. Mueller zwijgt nadrukkelijk over de vraag of de president het Rusland-onderzoek heeft proberen te dwarsbomen. Trump noemde agenten die met Mueller werkten vorige week nog ‘landverraders’. Er lopen daarnaast ook andere onderzoeken, die nog op een uitspraak wachten. Het ging er tijdens de campagne in 2016 ook niet bepaald koosjer aan toe. Mensen uit de omgeving van Trump gedroegen zich op zijn minst verdacht. Enkelen onder hen zijn ook al veroordeeld. Dat er geen door de president gepleegde criminele feiten zijn vastgesteld, wil ook niet zeggen dat hij zich netjes gedroeg. Dat hij, bijvoorbeeld, in volle campagne nog over de bouw van een torengebouw in Moskou onderhandelde, is – zacht gezegd – niet oké.

Dat spitte Mueller wel allemaal naar boven. Hij toonde ook onomstotelijk aan dat Moskou, met of zonder medeweten van Team Trump, wel degelijk heeft geprobeerd om de verkiezingen in 2016 te manipuleren. De Russen verstoorden in datzelfde jaar op dezelfde manier onder meer het democratische proces tijdens het referendum over de brexit in het Verenigd Koninkrijk, en ze voorzien extreemrechts in Europa al jaren gul van geld. Alleen daarom al had het onderzoek van Robert Mueller wel degelijk zin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content