Moordpoging Trump: wat weten we over de vermoedelijke dader?

Donald Trump

De FBI heeft de vermoedelijke schutter geïdentificeerd van de poging tot moordaanslag op Republikeins presidentskandidaat Donald Trump zaterdagmiddag. Het gaat om Thomas Matthew Crooks (20), aldus een verklaring van de FBI.

Crooks is een 20-jarige uit Bethel Park, Pennsylvania – ongeveer een uur rijden van waar Trumps rally plaatsvond. Op de plaats delict zou Crooks zich een 150-tal meter van Trump hebben begeven wanneer hij de trekker overhaalde, met een semiautomatisch wapen van het type AR-15.

De motieven van de schutter zijn nog onbekend. Amerikaanse media melden dat Crooks, die werd doodgeschoten door agenten van de veiligheidsdiensten, stond geregistreerd als Republikeins kiezer. Ook zou hij in 2021 vijftien dollar hebben gedoneerd aan een Democratisch initiatief.

Volgens The New York Times had Crooks geen strafblad.

Op de Amerikaanse zender CNN vertelt een ooggetuige van de aanslag en aanwezige op de rally van Trump, hoe hij de schutter ‘van dak naar dak’ zag bewegen. Hij vertelde dat aan agenten, en even later brak het geweervuur uit. 

Bij de schietpartij werd een toeschouwer gedood, en raakte de voormalige president Donald Trump gewond. De FBI behandelt de zaak als een poging tot moordaanslag op Trump en roept iedereen die informatie heeft op die te delen.

Partner Content