Mitch McConnell op dinsdag.
Mitch McConnell op dinsdag. © Getty Images

Langstzittende Amerikaanse Senaatsleider ooit stopt in november

Mitch McConnell, de Republikeinse minderheidsleider van de Senaat, stopt in november. Dat heeft hij aangekondigd in de Senaat.

‘Dit wordt mijn laatste termijn als Republikeinse leider. Ik ben niet meteen weg’, zei hij volgens de Amerikaanse media in de Senaat. ‘Mijn collega’s hebben me de tijd gegeven tot we in november een nieuwe leider hebben gekozen, die in januari de fakkel overneemt. Ik breng de job die de mensen van Kentucky me hebben gegeven tot een goed einde, maar dan wel vanuit een andere stoel.’ Het vertrek van McConnell komt niet als een verrassing. Hij maakte vorig jaar een zware val en viel verschillende keren uit het niets stil tijdens interventies met de pers. Hij kreeg ook steeds meer weerstand binnen zijn eigen partij vanwege zijn aanhoudende steun om militaire hulp naar Oekraïne te sturen en door zijn gebrek aan transparantie binnen zijn leiderschap.

Woensdag nog pleitte hij voor de goedkeuring van het financieel steunpakket voor Oekraïne, dat wordt tegengehouden door de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

De Republikein kondigde eerder al aan zijn termijn uit te zitten in de Senaat, die loopt tot 2026. Hij was echter vaag gebleven over de vraag of hij tot dan ook leider wilde blijven.

(Lees verder onder dit profiel van Mitch McConnell uit ons archief)

Drie Johns

McConnell was bijna 20 jaar minderheids- of meerderheidsleider in de Senaat. Dat maakt van hem de langstzittende Senaatsleider uit de Amerikaanse geschiedenis. Hij zetelt sinds 1985 in de Eerste Kamer van het Congres en volgde in 2007 William H. Frist als Republikeinse leider.

McConnell werkte nauw samen met ex-president Donald Trump om conservatieve rechters te benoemen in het Hooggerechtshof, nadat hij eigenhandig een nominatie van Trumps voorganger Barack Obama blokkeerde. Hij steunde Trump ook door dik en dun tijdens zijn presidentschap, tot hij uiteindelijk met hem brak nadat Trump weigerde om in 2020 de overwinning van Joe Biden te erkennen. McConnell veroordeelde ook Trumps rol bij de bestorming van het Capitool in januari 2021, maar stemde toch tegen een afzetting van de president.

In de media circuleren drie namen om McConnell op te volgen. Het gaat om de ‘drie Johns’: John Thune uit South Dakota, John Cornyn uit Texas en John Barrasso van Wyoming.

Partner Content