Hubert Van Humbeeck

‘Misschien had Israël kreten van bewondering verwacht na de technische meesterklas?’

Israël volgt een louter militaire logica. Die staat de diplomatie in de weg, die in Gaza en in de regio oplossingen kan aanreiken.

Het is de Israëlische inlichtingendiensten toevertrouwd om een complexe James Bond-operatie op te zetten, zoals die met de communicatieapparaatjes van Hezbollah. Eerst ontploften alle beepers, een dag later alle walkietalkies. Het gevolg? Chaos in het kamp van de vijand, veel gewonden en enkele tientallen doden – onder wie helaas ook weer kinderen. Misschien had Israël kreten van bewondering verwacht na de technische meesterklas. Maar het leverde het land een nieuw onderzoek op voor het plegen van een oorlogsmisdaad. Je brengt burgers niet nodeloos in gevaar. Ergens viel zelfs het woord terrorisme.

Het lijkt alsof Israël de blunder van bijna een jaar geleden, toen het de aanval van Hamas op 7 oktober niet zag aankomen, snel en met geweld wil goedmaken. Het wil het gevoel terug dat het onoverwinnelijk is. Maar nu er na de operatie met de beepers niet meteen een grondoffensief volgt dat van de verwarring gebruikmaakt, is het niet duidelijk wat het strategische doel was. Ook in Gaza blijft Israël bommen gooien met nog altijd veel onschuldige slachtoffers, zonder duidelijk plan van waar het met de strook naartoe wil.

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert weet het zeker: het politieke leiderschap van zijn land is de weg kwijt. Olmert weet uit ervaring dat er in Gaza en bij uitbreiding in het hele Midden-Oosten geen oplossing is zonder de Palestijnen. Hij vindt het ook jammer dat Israël door hardnekkig niet met de Palestijnen te willen praten de kans op een historische alliantie met Saudi-Arabië mist. Diplomatie en een bondgenootschap met de Saudi’s zou Iran en zijn proxy’s Hamas en Hezbollah meer in de hoek drijven dan de militaire logica waar Israël vandaag bij zweert.

De jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties leert dezer dagen wat de oorlog in Gaza in de wereld betekent. Er lag in New York een Palestijnse resolutie voor, die de toepassing vroeg van een recente uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Volgens dat Hof is de bezetting van de Westelijke Jordaanoever door Israël onwettig. Zo’n resolutie is niet bindend. Maar ze werd mee op aansturen van Rusland en China massaal goedgekeurd. Ook Frankrijk en Japan stemden trouwens voor. Ondanks Oekraïne is Rusland voor landen in het zogenaamde Globale Zuiden niet meer de kwade geest in de wereld. Dat zijn nu de Verenigde Staten en iedereen die de Israëlische oorlog in Gaza steunt. Het zegt veel over hoe de balans van de macht verschuift.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content