Minstens 90 Belgen duiken op in Bahamas Leaks

© iStock
Kristof Clerix
Kristof Clerix Onderzoeksjournalist

Minstens 90 Belgische burgers of inwoners zijn directeur of bestuurder (geweest) van een Bahamaanse offshore, zo blijkt uit gelekte documenten van het bedrijfsregister.

Via Süddeutsche Zeitung en het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) kregen Knack, De Tijd en Le Soir toegang tot de 1,3 miljoen gelekte documenten van het Bahamaanse bedrijfsregister. De informatie is weliswaar minder gedetailleerd dan de Panama Papers -de namen van de uiteindelijk begunstigden van offshores ontbreken bijvoorbeeld- maar levert toch een aantal nieuwe inzichten op over de Belgische betrokkenheid.

Zoekterm ‘België’ resulteerde in 260 treffers. We analyseerden de documenten en stelden zo een lijst samen met daarop 92 Belgische burgers of inwoners die tussen 1991 en 2016 een functie hebben bekleed in 116 verschillende Bahamaanse offshores.

Die hebben namen als Bonzai Holdings Ltd, Goldvision Inc, Dunkinfield Bahamas Limited. Ter herinnering: in de Panama Papers vonden we reeds 54 Bahamaanse offshores gelinkt aan België.

De overgrote meerderheid van de 92 personen is of was directeur in de offshore vennootschappen, trusts of stichtingen; anderen bekleedden de functie van (vice)voorzitter, secretaris of schatbewaarder. Onder de 92 betrokkenen zijn er zakenlui en ceo’s; personen actief in de horeca, logistiek, finaciële sector en petrochemie; advocaten en één arts. Heel wat blijken verbonden aan één bekend internationaal bedrijf -daarover berichten we in de komende dagen verder.

0 procent belasting

Interessant is dat een aantal van de 92 betrokkenen pas vrij recent hun functies in de Bahamaanse offshores opnamen. Liefst 54 functies in de 116 offshores werden, zo blijkt uit de gelekte gegevens, opgenomen na 2011.

Zo trad een Brussels kunstgaleriehouder op 30 juli 2014 officieel aan als directeur van de Bahamaanse offshore Pacific Land Investments Limited. Interessant is dat die offshore ook twee Belgische filialen heeft. Eén daarvan staat officieel te boek als een ‘buitenlandse vennootschap met vastgoed in België’. We vroegen de galeriehouder waarvoor de Bahamiaanse offshore gebruikt wordt, maar hij wenste niet te reageren. Vast staat in ieder geval dat de offshore al in 1988 actief was, zo blijkt uit de gelekte documenten.

Voordeel van zo’n schermconstructie op de Bahama’s? Je betaalt er nul procent belasting op inkomsten en vermogenswinsten, en ook bij successie ben je in de Bahama’s geen belastingen verschuldigd. Voor alle duidelijkheid: het is voor Belgen niet illegaal om eigenaar of directeur te zijn van een offshore op de Bahama’s; zolang die maar is aangegeven aan de fiscus, en ook de fondsen die erin worden geparkeerd aangegeven zijn.

Partner Content