Miljardair wil Californië in zes splitsen
Wordt de gigantische VS-staat Californië in zes ministaatjes verdeeld? Jawel, als het aan technologie-investeerder Tim Draper ligt. Hij wil een referendum en kan dat best wel eens krijgen ook.
Draper, die fortuinen verdiende door te investeren in Hotmail, Skype en Bitcoin, diende in de Californische hoofdstad Sacramento zopas meer dan veertigduizend handtekeningen in van mensen die een referendum willen vragen om de staat te splitsen. Om dat referendum te laten doorgaan, zijn wettelijk 807.615 handtekeningen nodig. Draper heeft er met zijn grootscheepse petitie naar eigen zeggen meer dan 1,3 miljoen verzameld.
Dat wil zeggen dat het referendum in november 2016 zou doorgaan, tegelijkertijd met de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen en de verkiezingen voor het deelstaatsparlement. Krijgt Draper zijn zin, dan wordt Californië opgedeeld in zes nieuwe staten, die de namen Jefferson, North California, Silicon Valley, Central California, West California en South California zullen dragen.
Onverzoenbaar
Californië in zijn huidige vorm is onbestuurbaar, vinden Draper en zijn medestanders, die zowel uit de Democratische als uit de Republikeinse partij komen. De staat zit vol tegenstellingen. Tussen grootsteden als Los Angeles en San Francisco en het rurale hinterland, bijvoorbeeld. Of tussen het noorden en het zuiden van de staat. Die zijn onverzoenbaar, vindt Draper, en dus is de staat niet op ordentelijke wijze te besturen.
Daar zit wat in. Vanwege Hollywood (Los Angeles) met zijn film- en entertainmentindustrie en Silicon Valley (San Francisco) met zijn technologiesector, heeft Californië het imago van een progressief bastion. Dat is voor een flink deel onterecht. Het binnenland van de staat doet eerder denken aan Oklahoma of Texas. En terwijl de grootsteden aan de kust doorgaans links stemmen, is het hinterland conservatief.
Solidariteit weg
Maar Drapers plan krijgt ook flink wat tegenstand. Californië heeft 38,8 miljoen inwoners, de meeste in de hele VS. Als het een onafhankelijk land was, dan zou het de achtste grootste economie van de wereld zijn, net achter Brazilië.
Maak daar zes aparte staatjes van en je macht binnen de VS daalt recht evenredig. De nieuwe staat Jefferson, met een bevolking van nog geen miljoen mensen, zou bijvoorbeeld maar twee volksvertegenwoordigers in Washington overhouden. Dan wordt het een stuk moeilijker om je eisen op tafel te gooien.
Bovendien zou je met een splitsing enkele van de rijkste én enkele van de armste staten van de VS creëren. Silicon Valley zou bijvoorbeeld steenrijk zijn, terwijl Central California tot de bedelstaf veroordeeld zou worden. De solidariteit die er nu voor zorgt dat belastinggeld uit San Francisco mee betaalt voor diensten en infrastructuur in het binnenland, zou weg zijn, stellen critici.
Bovendien zouden North en Central California alleen opdraaien voor de aanhoudende droogte die de landbouw daar teistert en South California, dat tegen de Mexicaanse grens aan ligt, voor illegale immigratie uit Latijns-Amerika.
Steenrijk Google-stan
Voor Belgen klinken die besognes vertrouwd in de oren. Ze zijn niet eens zo heel anders dan de splitsingsdiscussies die je bij ons hoort, met uitzondering van de taalkwestie. Let wel, ook dat kan meespelen, omdat de bevolking van de potentiële staten Central, West en South California nu al bijna voor de helft uit Spaanstalige Latino’s bestaat.
Ook de scepsis over het plan lijkt zo uit de Belgische Wetstraat en Dorpsstraat te komen. Het splitsingsplan is een verspilling van geld en tijd, krijg je te horen. Het is een fantasietje van lui die meer bezig zijn met ideologische spelletjes dan met de echte problemen van de mensen.
Maar uiteindelijk komen de critici bij Draper zelf terecht. De miljardair uit Silicon Valley zou als het erop aan komt hoegenaamd niet in de rest van de staat geïnteresseerd zijn, is te horen. Hij is vooral geïnteresseerd in het creëren van een soort steenrijk ‘Google-stan’, met San Francisco als hoofdstad, dat de rest van de staat kan losgooien. En waar hij vanzelfsprekend ook zijn eigen politieke ambities kan waarmaken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier