Michael Moore betaalt boete voor Republikeinen die niet op Trump stemmen
Vandaag draagt het Amerikaanse kiescollege Trump officieel voor als president – tenzij Moore nog 38 Republikeinen op andere gedachten kan brengen.
Vandaag beslist het Amerikaanse ‘electoral college’ wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Normaal gezien wordt dat Donald Trump: hij verzamelde tijdens de Amerikaanse verkiezingsnacht de meeste kiespersonen achter zich, en heeft een onoverbrugbare voorsprong in het kiescollege: 306 kiespersonen, tegenover 232 voor Hillary Clinton. De enige manier waarop het voor Trump nog verkeerd kan lopen, is als heel wat Republikeinse kiespersonen op de valreep beslissen niet op hem te stemmen.
De kans dat dat gebeurt is vrij klein, want in zowat de helft van de Amerikaanse staten is het voor kiespersonen verboden om niet te stemmen op de persoon die in hun staat de meeste stemmen haalde. Anderzijds zijn de boetes en straffen vrij gering, en bestaat dus wel de kans dat kiespersonen toch anders stemmen – een ‘unfaithful elector’ heet zoiets in Amerika, een ontrouwe kiespersoon dus.
Film- en documentairemaker Michael Moore doet nu nog een duit in het zakje van de Republikeinen die twijfelen: in een open brief belooft hij de boete te betalen van alle Republikeinse kiespersonen die niet op Trump stemmen. ‘Ik denk dat jullie weten dat er iets mis is met deze man,’ klinkt het over Donald Trump. ‘Hij lijkt gewoon niet ‘juist’. De ene gekke opmerking of daad na de andere. Hebben jullie niet de verantwoordelijkheid om ons te beschermen van iemand die mogelijk mentaal onstabiel is?’
Moore wijst erop dat alles in de handen van de Republikeinen ligt. ‘Waarom zouden jullie de geschiedenis niet jullie moment van ware moed en patriottisme laten zien? Slechts 38 van jullie moeten opstaan en zeggen: “Ik hou van mijn land, en ik kan niet in eer en geweten stemmen voor een man die – of hij het nu zo bedoelt of niet – ons land op het spel kan zetten. Ik hou meer van mijn land dan van mijn postje als kiespersoon.’
Het Amerikaanse kiessysteem
Amerikanen verkiezen tijdens de verkiezingsnacht niet rechtstreeks hun president. Iedere staat krijgt een vast aantal kiespersonen toegewezen, die hun staat vertegenwoordigen in het kiescollege. Wie als winnaar uit de bus komt in een staat, krijgt alle kiespersonen van die staat toegewezen (met uitzondering van enkele staten die hun kiespersonen proportioneel verdelen). Aangezien er 538 zitjes zijn in het kiescollege, komt het er voor presidentskandidaten op aan om minstens 270 kiespersonen achter zich te scharen.
Het systeem van het kiescollege zorgt ervoor dat de kiespersonen nog kunnen ingrijpen wanneer de volgende president volgens hen incompetent of gevaarlijk zou kunnen. Omdat het erg moeilijk ligt dat enkele kiespersonen de voorkeur van een hele staat zouden kunnen wijzigen, zijn er in zowat de helft van de Amerikaanse staten straffen voorzien voor kiespersonen die niet stemmen op de presidentskandidaat die in hun staat won.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier