Michael Bloomberg kapt op die andere miljardair, Trump: ‘God helpe ons’
Een groot deel van de derde dag van de Democratische Conventie bestond uit kritiek op tegenkandidaat Donald Trump. Niemand ging meer heftig en efficiënt tegen hem in dat de gewezen burgemeester van New York, Michael Bloomberg.
Michael Bloomberg, een van de rijkste mensen van de VS, is momenteel partijloos, nadat hij eerder Democraat was, en als burgemeester van New York Republikein. Maar deze verkiezing heeft niet met partij te maken, zei hij.
Hijzelf bouwde een media-imperium uit, en in zijn geval “zonder één miljoen startkapitaal van mijn vader”.
“Het is geboden dat we Hillary Clinton als volgende president van de VS verkiezen”, en niet “een gevaarlijke demagoog”.
“Ik begrijp de aantrekkingskracht van een zakenman-president”, maar Trump is “een risicovolle, roekeloze, radicale keuze”.
“Als een mede New Yorker herken ik een zwendel. Als je waarheid wilt weten, het rijkste aan Donald Trump is zijn hypocrisie”.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
“Doorheen zijn carrière heeft Trump een goed gedocumenteerd parcours gelopen van faillissementen, duizenden processen, boze aandeelhouders, aannemers die zich bedrogen voelen, en gedesillusioneerde klanten die zich afgeluisd weten. Trump zegt dat hij het land wil besturen als zijn bedrijf. God helpe ons”.
“Laten we een heldere, competente persoon verkiezen met internationale ervaring”.
Uitgejouwd
Bloomberg, geen orator, overwoog dit voorjaar om zelf een gooi te doen naar het presidentschap – zo gedegouteerd was hij met Trump. Zijn eigen peilingen toonden dat hij geen kans maakte, en dat hij de kansen van Hillary Clinton zou verkleinen. Hij werd op de Conventie uitgenodigd om Onafhankelijken en Republikeinen aan te spreken.
Bloomberg nam enig risico met deze toespraak. Een vorige spreker, Leon Panetta, minister van Defensie en CIA-directeur onder Obama, en in die hoedanigheid de architect van het drone-programma, werd uitgejouwd door Sanders-delegates, die “no more war” scandeerden.
Maar de toespraak van Bloomberg, nochtans lid van de één procent rijksten, en iemand die de Democraten bekritiseert omdat ze anti-business zijn, werd welwillend toegejuicht.
Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier