Met verwijzing naar overstromingen roept De Croo op nu in actie te schieten voor klimaat
‘Eenenveertig van onze landgenoten kwamen om bij de overstromingen, de ergste die we ooit gekend hebben. Ons land was in shock’, zei premier Alexander De Croo voor de Algemene Vergadering van de VN. De klimaattop COP26, later dit jaar in Glasgow, wordt de belangrijkste ontmoeting in jaren, meent hij.
Het is overduidelijk voor De Croo wat de gezamenlijke missie van Glasgow moet worden: ‘We moeten doen “whatever it takes” om de opwarming te beperken tot 1,5 graden, zoals in 2015 overeengekomen op de klimaattop in Parijs.’
Werken aan de veerkracht van de kwetsbaarste landen wordt essentieel om dat doel te bereiken. De Croo hamert er daarom op dat de sterke landen er werk van maken om elk jaar voor 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering vrij te maken, zoals ook afgesproken in Parijs.
In een toespraak eerder deze week, tijdens een virtuele top in de marge van de Algemene Vergadering, had de premier al gezegd dat de federale regering de inspanning opdrijft naar 100 miljoen euro per jaar. ‘En we zijn vastbesloten dit de komende jaren nog verder te verhogen’, klonk het. Die 100 miljard dollar aan financiering halen is ‘een kwestie van leven en dood’, volgens De Croo. ‘Als we niet optreden in de klimaatcrisis, gaan we niet alleen meer levens verliezen, maar zullen de spanningen wereldwijd, de instabiliteit en onveiligheid toenemen’.
Klimaat is maar een van de drie uitdagingen die De Croo ziet. Daarnaast is er, natuurlijk, ook de pandemie. Om die te overwinnen is ‘vaccinsolidariteit’ nodig. ‘Het is onaanvaardbaar dat minder dan 4 procent van de Afrikaanse bevolking vandaag volledig is gevaccineerd’, aldus de premier. Naast het Covax-mechanisme moet er meer gebeuren. Hij denkt dan aan het boosten van lokale vaccinproductie, maar ook een goede voorbereiding op een volgende pandemie.
Tot slot is er de internationale veiligheid. Dan gaat het om de strijd tegen het terrorisme. Ook vandaag komen nog onschuldige burgers om door het toedoen van terroristen, zoals onlangs nog op de luchthaven van Kaboel. In Afghanistan is volgens De Croo humanitaire hulp nodig. Daarvoor kan de VN instaan, maar ook om te vermijden dat het land implodeert. ‘Het Afghaanse volk onze rug toekeren, zou ons duur te staan komen’, meent de Open VLD’er. De leidraad van de pandemie – ‘niemand is veilig tot iedereen veilig is’ – moet ook voor de twee andere uitdagingen de leidraad worden. ‘Laat die onze handelingen elke dag inspireren’, besluit De Croo.
Behalve door minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès werd de toespraak vanuit de zaal ook onder meer gevolgd door De Croos echtgenote.