Merkel tikt landbouwminister op de vingers voor steun glyfosaat
De Europese goedkeuring voor een nieuwe vergunning voor vijf jaar gebeurde met de steun van Duitsland, dat totaal onverwacht onverstapte naar het kamp van de voorstanders.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar minister van Landbouw Christian Schmidt op de vingers getikt omdat hij had ingestemd met de verlenging van de Europese vergunning van onkruidverdelger glyfosaat.
Die Duitse steun ‘strookte niet met het standpunt waarover de regering een akkoord had bereikt’, zei Merkel.
Overgestapt
Maandag zette een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie het licht op groen voor een nieuwe vergunning van glyfosaat voor vijf jaar. Dat gebeurde met steun van Duitsland, dat totaal onverwacht was overgestapt naar het kamp van de voorstanders. Begin november had de Duitse regering, die zich in lopende zaken bevindt, nog voor een onthouding gekozen.
Merkel zei dinsdag dat ze een onderhoud heeft gehad met Schmidt, een minister van haar conservatieve Beierse zusterpartij CSU. Ze bevestigde dat de Duitse stem niet in overeenstemming was met de richtlijnen die binnen de regering waren bepaald. ‘Zo’n incident mag zich niet herhalen’, verklaarde de bondskanselier na afloop.
Schmidt zelf erkende dat hij op eigen houtje had gehandeld. ‘Ik heb de beslissing zelf genomen, in het kader van mijn ministeriële bevoegdheid.’
Coalitiegesprekken
Dinsdagochtend had de sociaaldemocratische minister van Milieu Barbara Hendricks nog bij Merkel aangedrongen op ‘maatregelen die het vertrouwen kunnen versterken’. Hendricks had zich steeds gekant tegen de vergunning en waarschuwde dat de démarche van Schmidt funest zou kunnen zijn voor de pogingen van de bondskanselier om een nieuwe coalitie met de SPD op de been te brengen. SPD-parlementslid Ralf Stegner had het over ‘een duidelijke vertrouwensbreuk’.
Ruim twee maanden na de verkiezingen zit Duitsland nog steeds zonder nieuwe regering. De voorbije dagen is de sociaaldemocratische SPD teruggekomen op haar eerdere voornemen om in oppositie te gaan. Dat gebeurde nadat de eerste coalitiebesprekingen van Merkel met de liberale FDP en de groenen mislukten.