Marine Le Pen wil naast EU ook uit NAVO stappen
Het rechtspopulistische Front National (FN) van Marine Le Pen stelt nu ook het NAVO-lidmaatschap van Frankrijk in vraag. Dat blijkt uit het programma van FN voor de presidentsverkiezingen, dat zaterdag in Lyon bekendgemaakt werd.
De extreemrechtse partij bevestigde dat ze in geval van een zege van Le Pen bij de verkiezingen een referendum zal houden over de exit uit de Europese Unie. Presidentskandidate Le Pen had een frexit naar Brits voorbeeld (brexit) al eerder aangekondigd.
Le Pen wil zondagnamiddag in Lyon een toespraak houden voor haar aanhangers. Ze kan volgens peilingen winnen in de eerste stemronde van de verkiezingen, maar ligt duidelijk achterop voor de tweede ronde.
Ex-minister en presidentskandidaat Emmanuel Macron komt mogelijk tegenover haar te staan in de beslissende stemronde. Hij verscheen zaterdag in Lyon demonstratief voor duizenden aanhangers.
De leider van de kiescampagne van FN, David Rachline, had het op de tweedaagse meeting over “144 toezeggingen om Frankrijk weer op orde te brengen”. Daaronder rekent het FN ook een massale versterking van de veiligheidstroepen, een uitstap uit de Schengenzone en de herinvoering van de Franse munt.
De rechtspopulisten wijzen bovendien internationale vrijhandelsverdragen als CETA of TTIP af. Ze eisen in de plaats een “intelligent protectionisme”, en willen inlandse boeren en vissers ondersteunen. De meerwaardebelasting mag niet verhoogd worden en de inkomensbelasting moet naar beneden. Om Frankrijk veilig te maken is een nultolerantiebeleid nodig, argumenteert FN. Buitenlandse delinquenten moeten automatisch uitgewezen worden.
De onafhankelijke kandidaat Macron eiste na de aanval met een machete op vier militairen in Parijs een versterkte strijd tegen het terrorisme. Als hij in mei wint, wil hij tegen 2022 in totaal 10.000 politieagenten en gendarmes in dienst nemen, zei Macron voor duizenden aanhangers. De vroegere minister van Economie sprak zich voorts uit voor een verhoging van het Franse defensiebudget tot 2 procent van het bbp. Nu wordt 1,8 procent van het bbp aan defensie besteed. Macron pleitte ook voor meer Europese samenwerking op het vlak van defensie. Naar zijn meeting kwamen volgens de organisatoren ongeveer 16.000 mensen.