Macron vraagt meer wapens en middelen voor Oekraïne op conferentie, De Croo is aanwezig

© Belga

De Franse president Emmanuel Macron heeft bij het begin van een hulpconferentie voor Oekraïne in Parijs meer wapens en middelen voor Kiev gevraagd. “Vandaag is de algemene vaststelling dat de veiligheid van ons allemaal op het spel staat”, aldus Macron maandagavond in Parijs, aan 20 staatshoofden en regeringsleiders. Ook de Belgische premier Alexander De Croo is aanwezig, zegt hij op X.

De acties van Rusland op zowel politiek vlak als aan het front worden harder, aldus Macron. Hij gewaagde van nieuwe Russische aanvallen in Oekraïne. ‘Rusland mag de oorlog niet winnen’, zei hij. De Franse president stelde dat de situatie een duidelijke beslissing nodig maakt. Op nationaal en op gemeenschappelijk niveau moet de hulp aan Oekraïne worden versterkt, met geld en wapens. ‘We zijn bezig onze veiligheid van vandaag en morgen te verzekeren’, aldus Macron. Hij merkte echter ook op dat er geen oorlog met het Russische volk wordt nagestreefd.

(Lees meer onder de preview)

Premier Alexander De Croo zei op X dat hij in Parijs is om ‘onze steun aan Oekraïne te versnellen en vergroten’. Volgens hem zijn de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en het Oekraïense volk verwikkeld in een strijd voor onze vrijheid. ‘We zullen meer leveren zodat jullie deze agressieoorlog tegen Rusland kunnen winnen.’

De Oekraïense president nam via videoconferentie deel aan de conferentie. Verschillende landen stuurden ministers naar de vergadering. Bij de conferentie gaat het minder om nieuwe toezeggingen van wapenleveringen, maar om meer efficiëntie bij de al beloofde militaire hulp. Het gaat dan ook om de opleiding van Oekraïense soldaten en om de cyberdefensie.

Partner Content