Lichaam Navalny zou in ziekenhuis zijn, nog geen autopsie uitgevoerd

Een herdenking in Sint-Petersburg ter nagedachtenis aan de overleden Russische oppositieleider Alexej Navalny. © Getty Images

Het lichaam van Aleksej Navalny ligt in het mortuarium van het ziekenhuis van Salechard, schrijft de Russische krant Novaya Gazeta. Volgens bronnen van de krant is er nog geen autopsie uitgevoerd op het lichaam van de vrijdag overleden Navalny.

‘Meestal gaan lichamen van mensen die in de gevangenis overlijden direct naar een medisch forensisch bureau’, zegt een ambulancemedewerker uit Salechard. ‘Om een of andere reden werd Navalny’s lichaam naar het ziekenhuis gebracht.’

‘Blauwe plekken’

Volgens de ambulancemedewerker houden politieagenten de wacht buiten het mortuarium. ‘Ze hadden net zo goed een bord op kunnen hangen met de tekst ‘hier gebeurt iets mysterieus’ erop.’ Volgens de bron die Novaya Gazeta sprak, gaan er verhalen rond over wat er met Navalny is gebeurd. Zo zouden artsen die zijn lichaam hebben gezien hebben, gezegd dat hij onder de blauwe plekken zat die mogelijk waren ontstaan door ‘stuiptrekkingen’. Ook zou Navalny een blauwe plek op zijn borst hebben gehad, wat zou wijzen op een reanimatiepoging na een hartstilstand. De bron wijst erop dat er nog niets bekend is over een eventuele autopsie en dat de doodsoorzaak nog steeds niet is vastgesteld.

Navalny overleed vrijdag in een strafkamp in Noord-Rusland waar hij een gevangenisstraf van ruim dertig jaar uitzat. Hij was een populaire oppositieleider en groot tegenstander van president Vladimir Poetin. Tijdens Navalny’s carrière vermeed Poetin het noemen van zijn naam.

Partner Content