Leider al-Nusra: ‘Geen intentie om Westen aan te vallen’
De leider van de Syrische tak van al-Qaeda, al-Nusra, zegt niet gauw een oplossing te zien voor het conflict met Islamitische Staat (IS). ‘We hopen dat ze tot inkeer komen. Zo niet, zit er niets anders dan een strijd tussen ons op.’ De man beweerde nog dat de groep geen intentie heeft om het Westen aan te vallen.
Nieuwszender Al Jazeera strikte een exclusief interview met de leider van de Syrische tak van al-Qaeda: Abu Mohammed al-Golani van al-Nusra. Daarbij werd het aanhoudende conflict in Syrië en de opmars van het rivaliserende Islamitische Staat (IS) besproken.
‘We hopen dat IS tot inkeer komt’
Golani verduidelijkte al snel, dat hij geen oplossing voor het conflict met IS in Syrië zag. ‘Er is momenteel geen oplossing tussen ons en hen, ook niet in de nabije toekomst. We hopen dat ze berouw tonen tegenover god en tot inkeer komen. Zo niet, zit er niets anders dan een strijd tussen ons op.’
Na een machtsstrijd tussen hun leiders kwam er een einde aan de samenwerking tussen al-Nusra en IS. Sinds 2013 bekampen beide groepen elkaar. Al-Nusra, trouw aan de opvolgers van Osama bin Laden, en IS zijn de twee invloedrijkste bewegingen die tegen de Syrische regering strijden.
‘Slechts één missie’
Voor al-Nusra zou die strijd zich bovendien echt tot de Syrische regering – en IS – beperken. In het eerste deel van het tweedelige interview had Golani – hoewel hij eerder de vraag ontweken had of al-Nusra eraan denkt zich van al-Qaeda af te splitsen – verduidelijkt de bevelen van al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahiri op te volgen: die vraagt de beweging zich te focussen op de strijd in Syrië.
Daarbij ontkende Golani ook zich tegen het Westen te willen richten, tenzij al-Nusra wordt uitgedaagd. ‘We zijn hier enkel om één missie te vervullen: om het regime en zijn handlangers te bestrijden op het terrein, inclusief Hezbollah en anderen.’
In de strijd tegen het regime boekte al-Nusra samen met andere gewapende groepen recent nog winsten in het noordwesten van Syrië, meldt Al Jazeera. Ze verwierven de controle over Idlib en Jisr al-Shughour en konden de gewapende troepen dichter bij de door de overheid gecontroleerde kust ten noorden van de hoofdstad Damascus brengen.
‘Armen van Iran in de regio afsnijden’
Maar al-Nusra, dat de extremistische interpretatie van de islam door al-Qaeda volgt, ziet ook het sjiitische Iran als grote vijand. Volgens Golani zet Iran – dat de Syrische president Bashar al-Assad steunt – enkel milities in tegen de gewapende groepen in Syrië. Teheran zond ook militaire experts uit, maar liet de nationale troepen thuis. Toch is al-Nusra vastberaden om door Iran gesteunde groepen te bestrijden.
‘We zullen de armen van Iran in onze regio afsnijden. En wat Iran zelf betreft: dat zal geregeld worden door wie daar zit’, alludeerde Golani op een mogelijke rebellie door Koerden en de soennitische minderheid in het land.
De leider vertelde Al Jazeera nog, dat de Verenigde Staten instabiliteit in het Midden-Oosten hebben gecreëerd. ‘Ze zeggen dat Iran de controle heeft over Irak, maar de waarheid is dat de VS Irak bezet heeft en het op een gouden schaaltje aan Iran heeft overhandigd.’
‘Syrische nationale beweging’
Westerse diplomaten beschouwen al-Nusra nog steeds als een gevaarlijke groep die niet duidelijk van IS te onderscheiden is. Maar volgens de nieuwszender lijkt de groep met het interview een poging te doen om zichzelf aan het Arabische publiek voor te stellen als een Syrische nationale beweging.
Zo werden beelden getoond van een trainingskamp, wapenarsenaal, lessen in een klaslokaal, een gevangenis en het inpakken van voeding binnen al-Nusra-gebied. Tot slot gaf Golani nog aan dat zijn soennitische al-Nusra zo’n 30 procent buitenlandse strijders in zijn rangen telt. Het zou gaan om Europeanen, veel Aziaten, Russen en Tsjetsjenen en ‘een klein aantal’ Amerikanen. (WB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier