Lagere groeiprognoses voor België wegens beleidsagenda van Trump
De beleidsagenda van de nieuw verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft ‘aanzienlijke gevolgen voor de economische vooruitzichten wereldwijd’ en zal zorgen voor ‘stagflatoire schokken: economische effecten die leiden tot stagnatie en inflatie’. Dat stelt KBC-hoofdeconoom Hans Dewachter maandag bij de presentatie van zijn economische vooruitzichten. KBC verlaagt de groeiprognoses voor 2025 voor de VS, voor de eurozone en voor België.
De economen van de bank-verzekeraar gaan ervan uit dat Trump, nu de Republikeinen zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat in handen krijgen, een flink deel van zijn protectionistische handelsplannen en een deel van zijn migratieagenda zal doorvoeren.
Trumps’ herverkiezing, samen met een Republikeinse meerderheid in het Congres, vergroot volgens KBC de kans op bepaalde risico’s, zoals geopolitieke onrust en de Amerikaanse centrale bank die aan onafhankelijkheid inboet. KBC heeft daarom haar prognose voor de groei in de Verenigde Staten voor volgend jaar bijgesteld van 1,9 naar 1,7 procent.
De KBC-economen verwachten daarnaast een opwaartse druk op de inflatie onder het presidentschap van Trump, in de eerste plaats voelbaar in de VS zelf. ‘Met een inflatie die er nu reeds boven de doelstelling van 2 procent ligt, is deze extra stijging niet wenselijk’, klinkt het. Voor de eurozone zou voornamelijk het handelsbeleid van Trump impact hebben, via invoertarieven die uitvoerlanden hard zullen raken.
KBC verwacht dat dit het economische herstel in de eurozone zal vertragen. De protectionistische wending van de VS kan volgens Dewachter ook de Belgische economie ernstig schaden. In 2023 was de goederenuitvoer naar de VS goed voor ruim 6 procent van de totale uitvoer. Dit maakt de VS de grootste handelspartner van België buiten de EU. KBC heeft daarom haar groeiverwachting voor 2025 voor België verlaagd met 0,4 procentpunt tot 0,6 procent.