Koreaanse president verontschuldigt zich voor staat van beleg
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft zaterdagochtend zijn excuses aangeboden voor zijn poging om een staat van beleg af te kondigen. Hij legde zijn lot in de aanloop naar een stemming over zijn afzetting in de handen van zijn partij. Die liet echter meteen weten dat Yoons ontslag “onvermijdelijk” is.
Yoon bood in een korte televisietoespraak om 10 uur lokale tijd (2 uur Belgische tijd) zijn “oprechte verontschuldigingen” aan de bevolking aan en zei te hebben gehandeld uit “wanhoop”. Hij benadrukte dat hij geen tweede poging zou ondernemen om een staat van beleg af te kondigen en dat hij “de juridische en politieke gevolgen” van zijn acties zal dragen.
Hij neemt echter zelf geen ontslag en legt zijn lot, in de aanloop naar een stemming over zijn afzetting in het parlement om 17 uur (9 uur Belgische tijd), in de handen van zijn partij. Die liet bij monde van voorzitter Han Dong-hoon echter meteen verstaan dat Yoons lot is bezegeld. “De normale uitoefening van de presidentiële bevoegdheden is onder deze omstandigheden onmogelijk en een vroegtijdig aftreden van de president is onvermijdelijk”, benadrukte de partijleider.
Yoon – aan de macht sinds mei 2022 – liet dinsdagavond de krijgswet van kracht gaan om “elementen die de staat vijandig gezind zijn, uit te schakelen”. De 63-jarige president – achtervolgd door een aantal schandalen – beschikte slechts over beperkte manoeuvreerruimte sinds de oppositie bij de verkiezingen in april een aanzienlijk meerderheid veroverde in het parlement. Yoon hekelde dan ook dat de oppositie zijn begroting blokkeerde.
Uiteindelijk trok de president de krijgswet woensdagochtend weer in, nadat het parlement er ondanks de aanwezigheid van bijna 300 militairen in een nachtelijke stemming in slaagde om daartoe een motie goed te keuren. De oppositie startte vervolgens een afzettingsprocedure op tegen Yoon.
Vrijdag keerde uiteindelijk ook zijn eigen conservatieve partij zich tegen hem, nadat die eerder nog had aangegeven een afzetting niet te zullen steunen. “Als president Yoon aanblijft, bestaat er een groot risico dat extreme acties gelijkaardig aan het afkondigen van de krijgswet zich zouden herhalen, wat de Republiek Korea en haar inwoners in groot gevaar zou brengen”, aldus Han in een televisietoespraak. De partijvoorzitter zei ook op de hoogte te zijn van “geloofwaardig bewijs” dat Yoon de arrestatie van politieke leiders had bevolen toen hij dinsdagavond de krijgswet van kracht had laten gaan.
Om Yoon uit zijn functie te zetten, is een tweederdemeerderheid in het parlement nodig. Om die te bereiken, moeten naast de oppositie minstens acht van de 108 parlementsleden van de regeringspartij zich achter de motie scharen. Als die wordt aangenomen, wordt Yoon formeel geschorst, waarna het Grondwettelijk Hof zijn afzetting moet bevestigen.
Als Yoon wordt afgezet, moet er binnen zestig dagen een nieuwe presidentsverkiezing plaatsvinden. Premier Han Duck-soo wordt dan interim-president.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier