Komt het nieuwe plan van Israël neer op het uithongeren van Noord-Gaza?
De Israëlische regering ontkent, maar de VS eisen dat de bevoorrading wordt opgevoerd. Het lijkt in ieder geval de bedoeling om de bevolking in het noorden van Gaza te verdrijven. ‘Sommige van de hogere commandanten in Gaza hebben dat geprobeerd, maar ze hebben onvoldoende troepen om zo’n grote operatie uit te voeren.’
Schokkende beelden van ledematen waar de katheders nog aan vastzaten in brandende ziekenhuistenten in Deir al-Balah in Gaza op 14 oktober herinnerden ons eraan dat de oorlog daar – één van de vele fronten waar Israël tegen vecht sinds Hamas een jaar geleden 1200 mensen afslachtte – nog lang niet voorbij is. Terwijl de aandacht van de wereld gericht is op Libanon en een mogelijke Israëlische vergelding tegen Iran, gaat de gruwel in Gaza door.
Vier mensen werden gedood en tientallen raakten gewond in Gaza na Israëlische luchtaanvallen. Volgens de door Hamas geleide autoriteiten zijn er sinds 7 oktober 2023 meer dan 42.000 mensen gedood in de strook. Het Israëlisch leger beweerde dat het een ‘precisie-aanval’ had uitgevoerd op een ‘terroristisch’ hoofdkwartier naast een ziekenhuis.
“Mensen in Noord-Gaza gaan voorlopig niet weg, ook al lijden ze honger. ‘We sterven liever in onze huizen.’”
Op 6 oktober werd niet ver daarvandaan het vluchtelingenkamp Jabalia omsingeld door een pantserdivisie. Het leger zegt dat het ongeveer 4000 Hamas-strijders aanvalt die zich hebben gehergroepeerd in het noorden van Gaza. Als reactie hierop droeg het Israëlish leger burgers in het noorden op om te evacueren. Het heeft konvooien met voedsel tegengehouden, waardoor het gebied zonder groenten, fruit, yoghurt of zelfs rijst zit. ‘Twee weken lang hebben we alleen maar bonen en brood gegeten’, zegt een voormalig ambtenaar.
Plan van de generaals
Uit Israëls eigen cijfers blijkt dat de totale hulpstroom naar Gaza, gemeten naar gewicht, in oktober tot nu toe met meer dan de helft is gedaald ten opzichte van september. Dat heeft de VS woedend gemaakt. Op 14 oktober dreigden Antony Blinken, de minister van Buitenlandse Zaken, en Lloyd Austin, de minister van Defensie, de militaire hulp aan Israël in te krimpen als het land de bevoorrading niet opvoert.
Dit was de meest openlijke waarschuwing in deze oorlog van Israëls belangrijkste bondgenoot en het leidde ertoe dat het Israëlisch leger het eerste humanitaire konvooi in het noorden van Gaza in twee weken toeliet.
Sommigen speculeren dat het leger zal uitvoeren wat de Israëlische media ‘het plan van de generaals’ noemen, om Hamas-strijders uit te schakelen – recentelijk werd hun onbetwiste leider, Yahya Sinwar, ook door het leger omgebracht – en de resterende Hamas-leiding onder druk te zetten om de 101 Israëlische gijzelaars die nog steeds worden vastgehouden, vrij te laten. Intussen heeft het Israëlische leger Het plan, voorgesteld door een groep gepensioneerde generaals, houdt in dat de voedseltoevoer naar Noord-Gaza, waar zich ongeveer 400.000 burgers bevinden (tegenover een bevolking van ongeveer 1,1 miljoen voor de oorlog), wordt afgesneden en dat van hen wordt geëist dat ze naar elders in Gaza verhuizen, waar de toevoer wordt voortgezet. Iedereen die blijft zou als strijder worden behandeld.
Voorlopig gaan de mensen niet weg, ook al lijden ze honger. Verzet is voor de meesten blijven zitten. Weggaan ‘is van de ene hel naar de andere gaan’, zegt een inwoner. ‘We sterven liever in onze huizen.’
1 jaar na 7 oktober: hoe Hamas zich verkeek op de machtsbalans in het Midden-Oosten
Onvoldoende troepen
Het Israëlisch leger ontkent een dergelijk plan uit te voeren, wat waarschijnlijk zou neerkomen op het uithongeren van de bevolking en in strijd zou zijn met het internationaal recht. Het houdt vol dat zijn operatie bedoeld is om te voorkomen dat Hamas zich hergroepeert. De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, en de stafchef van het leger, luitenant-generaal Herzi Halevi, hebben geprobeerd hun Amerikaanse tegenhangers daarvan te overtuigen.
Maar lager in de commandostructuur is de Israëlische ontkenning minder stellig. ‘De operatie in Jabalia is heel duidelijk bedoeld om de burgers uit het noorden van Gaza te krijgen’, zegt een officier die betrokken is bij de gevechten. ‘Maar het heeft niet gewerkt omdat de Palestijnen gewoon weigerden te vertrekken.’ Een andere officier verklaart: ‘Sommige van de hogere commandanten in Gaza hebben geprobeerd om dit resultaat te bereiken, maar ze hebben niet eens voldoende troepen om zo’n grote operatie uit te voeren.’
Vier divisies, het grootste deel van de Israëlische grondtroepen, zijn betrokken bij een campagne in Zuid-Libanon tegen Hezbollah, dat de noordelijke gemeenschappen van Israël al meer dan een jaar beschiet. Ondertussen concentreren de militaire planners van Israël zich op hun reactie op het salvo van 181 ballistische raketten die op 1 oktober vanuit Iran zijn afgevuurd. Dit zal naar verwachting binnen enkele dagen plaatsvinden, hoogstwaarschijnlijk in de vorm van luchtaanvallen vanaf grote afstand.
‘De regering is gefocust op de oorlog met Hezbollah en Iran, maar Gaza is waar het allemaal begon en dat negeren ze nu met gevaar voor Israël.’
Israëlische veiligheidsfunctionaris
De aankomst in Israël op 15 oktober van een Amerikaanse THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) antiraketbatterij en haar bemanning suggereert dat Israël een overeenkomst heeft gesloten met Amerika en waarschijnlijk militaire doelen in Iran zal raken, maar geen oliefaciliteiten en nucleaire sites. Een Israëlische functionaris geeft toe dat de commandanten in Gaza misschien hun eigen initiatief hebben genomen, omdat de top bezig was met Libanon en Iran.
De balorige bondgenoot: waarom Israël de Amerikaanse rode lijnen zo gemakkelijk overschrijdt
Extreemrechts
De onsamenhangende strategie van Israël in Gaza weerspiegelt de verdeeldheid binnen de Israëlische regering. Benjamin Netanyahu, de premier, heeft nog geen allesomvattend plan voor Gaza na het offensief gepresenteerd. Zijn belangrijkste tegenstander in het kabinet, defensieminister Gallant, is er voorstander van om de controle geleidelijk over te dragen aan een nieuw bestuur van lokale Palestijnse leiders die niet aan Hamas gelieerd zijn. Maar Netanyahu heeft geweigerd een dergelijk plan goed te keuren.
Ondertussen eisen de extreemrechtse partijen in zijn coalitie, die naar eigen zeggen nederzettingen willen bouwen in Gaza, dat het leger de volledige verantwoordelijkheid voor de bevoorrading overneemt. ‘Als we de verantwoordelijkheid voor de voedseldistributie in Gaza op ons nemen, betekent dit dat we daar een volledig bestuur moeten opzetten’, zegt een generaal die tegen de plannen van extreemrechts is.
Netanyahu, die de extreemrechtse partijen nodig heeft voor zijn parlementaire meerderheid, heeft geen duidelijk standpunt ingenomen over de hulpkwestie. Hij heeft geen haast om de oorlog in Gaza te beëindigen, omdat dit zou worden gevolgd door een nationale afrekening over het falen van zijn regering in het voorkomen van de Hamas-aanval op 7 oktober.
‘Na een jaar oorlog is er nog steeds geen duidelijke strategie over hoe om te gaan met Gaza’, zegt een geërgerde Israëlische veiligheidsfunctionaris. ‘De regering is gefocust op de oorlog met Hezbollah en Iran, maar Gaza is waar het allemaal begon en dat negeren ze nu met gevaar voor Israël.’
https://www.knack.be/nieuws/wereld/ondanks-gaza-waarom-de-arabische-landen-betere-relaties-willen-met-israel/
Israëlisch-Palestijns conflict
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier