Knack en Le Vif op Russische sanctielijst

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is de beslissing een vergeldingsmaatregel. © Getty Images
Jeroen Zuallaert

De websites van Knack en Le Vif worden vanaf vandaag geblokkeerd in Rusland, wegens ‘systematisch onjuiste informatie’ over de oorlog in Oekraïne.

Knack is niet meer beschikbaar in Rusland. Dat staat te lezen in een communiqué van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat vandaag gepubliceerd werd. Daarin kondigt Rusland maatregelen aan tegen in totaal 81 Europese media. Volgens het communiqué zullen de websites van de publicaties niet langer bereikbaar zijn vanuit Rusland. Knack en Le Vif zijn de enige Belgische media die op de lijst staan.

De publicaties, waaronder Knack en Le Vif, worden ervan beschuldigd ‘systematisch onjuiste informatie over het verloop van de speciale militaire operatie’ te verspreiden. ‘Speciale militaire operatie’ is de naam die de Russische overheid geeft aan de Russische invasie van Oekraïne.

Naast Knack en Le Vif bevat de lijst onder andere het Duitse weekblad Der Spiegel en de Frankfurter Allgemeine, de Spaanse kranten El País en El Mundo, de Nederlandse krant NRC en de openbare omroep NOS, de Franse krant Le Monde en het in Brussel gebaseerde Europese medium Politico.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken presenteert de beslissing als een vergeldingsmaatregel voor een eerdere beslissing van de Europese Raad. Die besliste op 17 mei om de omroepactiviteiten van de Russische overheidskanalen RIA Novosti, Izvestia en Rossijskaja Gazeta te schorsen.

Hoe Rusland zijn diaspora inzet als vijfde kolonne

‘De Russische Federatie heeft herhaaldelijk op verschillende niveaus gewaarschuwd dat politiek gemotiveerde pesterijen en ongerechtvaardigde verboden op Russische media in de EU niet onbeantwoord zullen blijven,’ aldus het Russische buitenlandministerie. ‘Desondanks kozen Brussel en de Europese hoofdsteden voor de weg van de escalatie. Daardoor werd Rusland gedwongen om proportionele tegenmaatregelen te nemen.’ Rusland benadrukt ook dat ‘de verantwoordelijkheid voor deze ontwikkeling uitsluitend bij het leiderschap van de EU ligt.’

Waarom net Knack op de sanctielijst terecht is gekomen, is onduidelijk. Mogelijk heeft de beslissing te maken met recent Knack-onderzoek naar Russische pogingen om de Russische diaspora in Europa onder controle te houden, een onderzoek dat de betrokken organisatie Pravfond achteraf ‘een provocatie’ noemde. Het gros van de internationale mediapartners die aan dat onderzoek deelnam, staat nu op de sanctielijst. Ook eerdere onderzoeken waaraan Knack deelnam, zoals de Panama Papers en Cyprus Confidential waren uiterst kritisch voor Rusland.

Het Russische buitenlandministerie benadrukt dat de beslissing omkeerbaar is. ‘Indien de beperkingen voor Russische media worden opgeheven, zal Rusland ook zijn beslissing heroverwegen.’

Een Russisch diasporafonds betaalde de advocaat van een FSB-huurmoordenaar

Partner Content