Klaagmuur Jeruzalem: Palestijnen verwerpen Amerikaanse verklaringen
De Verenigde Staten zien de Klaagmuur in de Oude Stad van Jeruzalem als een deel van Israël in een mogelijk toekomstig Israëlisch-Palestijnse vredesakkoord. Onaanvaardbaar, reageren de Palestijnen.
‘We kunnen ons geen situatie voorstellen waarin de Klaagmuur geen deel van Israël zou zijn’, zei een hooggeplaatste regeringsverantwoordelijke van de VS vrijdag, vlak voor vicepresident Mike Pence naar de regio zou afreizen. Pence reist dinsdag naar Egypte, Israël en Duitsland.
De verklaringen lijken niet van die aard dat ze de gemoederen zullen bedaren in de regio. President Donald Trump ontlokte veel kritiek in Palestina en de bredere Arabische regio met zijn recente beslissing om Jeruzalem te beschouwen als hoofdstad van Israël en de ambassade van Tel Aviv te verhuizen naar Jeruzalem.
Heilig
De Klaagmuur, een restant van de tweede joodse tempel van Jeruzalem, is een heilige plaats voor het jodendom. Maar ze is ook deel van de Tempelberg, het gebied dat het middelpunt vormt van het conflict tussen Israëli’s en Palestijnen over de toekomstige status van Jeruzalem in een mogelijk vredesproces.
VS-regeringsverantwoordelijken verdedigden vrijdag opnieuw Trumps belissing en grarandeerden dat de president gefocust is op een vredesovereenkomst. ‘We hebben reacties als deze in de regio verwacht, maar we werken hard aan ons plan’, zei een regeringsmedewerker. ‘We houden er rekening mee dat de Palestijnen misschien een korte afkoelingsperiode nodig hebben, maar dat is oké (…). We staan klaar wanneer de Palestijnen zich weer willen engageren. In de tussentijd is er genoeg te doen.’
Onaanvaardbaar
De Palestijnen hebben al laten weten dat ze kanten tegen de Amerikaanse verklaringen. ‘We zullen geen enkele verandering aande grenzen van het in 1967 bezette Oost-Jeruzalem aanvaarden’, zei de woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoed Abbas zaterdag.
Abbas’ woordvoerder Nabil Abu Rudeineh zei aan het officiële Palestijnse persbureau Wafa dat dit standpunt nogmaals bevestigt dat de huidige Amerikaanse regering geen eerlijke bemiddelaar in het vredesproces kan zijn.
Opinie Peter De Roover en Els Van Doesburg (N-VA)
‘Enkel grote optimisten zien nu nog een pokeraar die een full house in de hand houdt’