Kim Jong-un zet historische eerste stappen in Zuid-Korea
Kim Jong-un is vrijdag om 9.30 uur lokale tijd over de grens met Zuid-Korea gewandeld. Hij is de eerste Noord-Koreaanse leider die de grens naar het zuiden oversteekt sinds het einde van de oorlog van 1950-1953.
Het historische moment werd live uitgezonden. Aan de overkant van de grens stond de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in Kim op te wachten.
‘Aangename kennismaking’, zei Moon, terwijl beide leiders elkaar de hand schudden. Op verzoek van Kim staken ze daarna hand in hand ook samen even de grens naar Noord-Korea over, om vervolgens weer terug over de drempel naar het zuiden te wandelen. Daar stond een erehaag hen op te wachten.
‘De lente is misschien aangekomen op het Koreaanse schiereiland’, zei Moon voor aanvang van de gesprekken. Net daarvoor pende Kim Jong-un nog de boodschap ‘Een nieuwe geschiedenis begint nu – op het startpunt van geschiedenis en het tijdperk van vrede’ neer in het gastenboek van het zogenaamde vredeshuis in Panmunjeom.
Bij aanvang de gesprekken aan de ovale tafel in het vredeshuis namen beide leiders beurtelings het woord. Kim gaf te kennen dat de ontmoeting ‘verloren tijd kon inhalen’ en dat hij hoopt dat de gesprekken tot iets leiden. Hij grapte ook over de noedels die hij uit Pyongyang had meegebracht voor het diner later op vrijdag.
Moon noemde de beslissing van Kim om de grens over te steken ‘moedig’ en een ‘symbool van vrede’. Hij uitte zijn hoop op ‘eerlijke gesprekken’ die leiden tot een ‘moedige overeenkomst’.
Nucleair programma
Moon en Kim houden vrijdag een historische top over de situatie op het Koreaanse schiereiland. De leiders van Zuid- en Noord-Korea – die technisch gezien nog steeds in oorlog zijn – ontmoeten elkaar in Panmunjeom, het dorp in de gedemilitariseerde zone waar in 1953 de niet-geformaliseerde wapenstilstand tussen beide Korea’s werd ondertekend. De ontmoeting tussen de Noord- en Zuid-Koreaanse leiders is nog maar de derde dergelijke topbijeenkomst sinds het einde van de oorlog in 1953.
Het belangrijkste onderwerp tijdens de historische bijeenkomst is het nucleaire programma van Noord-Korea, de grootste bron van spanning tussen beide landen. In de aanloop naar de top kondigde Pyongyang aan dat het zijn kernproeven en rakettentests zou beëindigen, een bekendmaking die evenwel op scepticisme onthaald werd door experts, die twijfelen aan de reële bedoelingen van Kim.
Na hun onderhoud zullen beide leiders elk apart lunchen om vervolgens in de namiddag samen een herdenkingsboom te planten. Om 18.30 uur (11.30 uur in België) zal het duo samen dineren en een afscheidsceremonie bijwonen.
Overleg met Trump
De ontmoeting tussen Kim en Moon wordt gezien als opmaat naar het overleg tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump. Over de exacte datum en locatie van die bijeenkomst wordt nog onderhandeld.
Het Witte Huis juichte de bijeenkomst tussen Moon en Kim alvast toe en wenste de Koreanen ‘veel succes’ toe in een mededeling. ‘We hopen dat de gesprekken vooruitgang zullen boeken richting een toekomst van vrede en welvaart voor het hele Koreaanse schiereiland’, luidde het.
Tijdens het Paasweekend bracht voormalig CIA-directeur Mike Pompeo in het geheim al een bezoek aan Kim. De Amerikaanse Senaat gaf donderdag zijn goedkeuring aan de aanstelling van Pompeo als minister van Buitenlandse Zaken. Het Witte Huis gaf gelijktijdig twee foto’s van de ontmoeting tussen Kim en Pompeo vrij.