Kiesman uit Texas zal niet op Donald Trump stemmen

President-elect Donald Trump © REUTERS
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Christopher Suprun, een van de in Texas verkozen kiespersonen, zal niet stemmen wanneer het Amerikaanse Electoral College definitief moet beslissen wie de volgende president wordt.

Na een lange en felbevochten presidentscampagne won Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen. Toch is hij nog niet met volle zekerheid de volgende president van de Verenigde Staten. In de presidentsverkiezingen draait het namelijk om het winnen van staten, en de bijhorende kiespersonen. Wie de meeste kiespersonen binnen haalt, wint : zij beslissen uiteindelijk via een stemming in het zogenaamde Electoral College – een soort kiescollege – wie president wordt.

Lees de analyse van essayist Frank Albers: ‘Trump is nog niet verkozen tot president’

In principe zijn de verkozen kiespersonen niet in alle staten verplicht om op de kandidaat te stemmen die hun staat won. Anders gezegd: het Electoral College kan nog alles beslissen, al gebeurt het zelden dat kiespersonen niet stemmen volgens de voorkeur van kiezers in hun thuisstaat.

Kiespersonen hebben het recht en de grondwettelijke plicht om hun geweten te volgen

Toch is dat precies wat de Republikein Christopher Suprun van plan is. In een opiniestuk in The New York Times schrijft hij dat ‘Donald Trump de ervaring in buitenlands beleid en gedrag mist om opperbevelhebber te worden’. Het Electoral College ‘moet bepalen of kandidaten geschikt zijn of betrokken in demagogie, of ze onafhankelijk zijn van buitenlandse invloed. Trump toont ons keer op keer dat hij deze standaarden niet haalt. Gezien zijn eigen publieke uitlatingen, is het niet duidelijk hoe het Electoral College deze kwesties kan negeren. Het moet hem dan ook verwerpen,’ klinkt het.

‘Verkiezing van Trump is nog geen voldongen feit’

Suprun roept in een beweging ook andere Republikeinen op om zijn voorbeeld te volgen. ‘De verkiezing van de volgende president is nog geen voldongen feit,’ zo schrijft hij. ‘Kiespersonen met een geweten kunnen nog steeds het juiste doen voor ons land. Ze hebben het recht en de grondwettelijke plicht om hun geweten te volgen.’

‘Ik zie Trump iedere dag falen Amerika te verenigen, en een wig drijven tussen ons. Hij moedigt geen beschaafd gesprek aan, maar kiest ervoor om angst en woede te zaaien.’

Eerste keer sinds 2004

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Het zou de eerste keer sinds 2004 zijn dat een kiespersoon niet stemt voor de winnaar van de verkiezingen in zijn thuisstaat. Hoe dan ook zou de ene stem van Suprun weinig verschil maken, want Donald Trump heeft in het Electoral College een riante voorsprong: 306 kiespersonen, tegenover de 232 van Hillary Clinton. Clinton haalde over het hele land wel meer stemmen – zo’n 1,3 miljoen meer volgens de Amerikaanse website Politico.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content