Khorasan: de terreurgroep die de VS meer angst aanjaagt dan IS
Hoewel terreurgroep IS het nieuws domineert met haar gruwelbewind in Syrië en Irak heeft de VS meer schrik voor Khorasan: die zou een meer directe bedreiging vormen voor de VS en Europa.
De VS maakt zich op voor een militaire campagne tegen Islamitische Staat (IS), de terreurorganisatie die een kalifaat uitriep in delen van Syrië en Irak en daar een schrikbewind voert tegen andersgelovigen. IS jaagt het Westen de daver op het lijf met video’s van onthoofdingen en heeft zo een coalitie van zo’n veertig landen tegen zich verenigd.
Toch waarschuwen inlichtingendiensten in de VS voor een andere groepering, Khorasan, die een meer directe bedreiging voor Europa, de VS en haar buitenlandse doelen zou zijn, zo schrijft de New York Times.
Onder leiding van Bin Laden-getrouwe
Khorasan opereert ook vanuit Syrië, en staat onder leiding van Muhsin al-Fadhli. Al-Fadhli was een van de vertrouwelingen van wijlen Al-Qaïda-leider Osama Bin Laden. Hij stond zo dicht bij Bin Laden, dat hij als een van de weinigen op de hoogte was van de aanslagen op de WTC-torens op 11 september 2001.
Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is Khorasan meer gericht op het aanvallen van overzeese Amerikaanse installaties. Over Khorasan is heel weinig geweten. Het zou gaan om een groep samengesteld uit Al-Qaïda-veteranen uit het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Noord-Afrika. De terroristen van Khorasan zouden vooral bomaanslagen willen plegen.
‘Khorasan grotere bedreiging voor thuisland dan IS’
James R. Clapper, hoofd van de Amerikaanse nationale inlichtingendiensten, verklaarde dat Khorasan ‘wat de bedreiging voor het thuisland betreft’ gevaarlijker is dan IS. Volgens die experts heeft IS de aandacht afgeleid van wat nog steeds de grootste bedreiging vormt: traditionele terreurgroepen zoals Khorasan, maar ook het Al Nusra-front – het Al Qaida-filiaal in Syrië.
De leider van Khorasan, al-Fadhli, wordt al ruim een decennium in de gaten gehouden door de Amerikanen, weet de New York Times. Voor hij naar Syrië trok, woonde hij in Iran. Daar maakte hij deel uit van een groep Al Qaïda-leden die Afghanistan ontvlucht waren na 9/11. Ook al zei de Iraanse overheid dat al-Fadhli en co onder huisarrest leefden, was het nooit duidelijk waar ze verbleven. Uiteindelijk zwermde de groep uit naar Pakistan, Syrië en andere landen.
IS meer gericht op kalifaat dan op Westen
In tegenstelling tot Khorasan is IS meer gericht op het consolideren van de machtsbasis in Syrië en Irak – het enkel door zichzelf erkende kalifaat – dan op aanslagen op Westerse doeleinden. Sommige waarnemers waarschuwen er volgens de New York Times voor dat militaire acties tegen IS hen net zullen aanzetten tot dergelijke aanslagen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier