Kerk ineens veel positiever over homo’s – ‘revolutionair’ of ‘verraad’?
Een tussentijds document van de bisschoppensynode in Rome wordt door sommigen als “revolutionair” bestempeld omdat homo’s eindelijk niet langer als louter negatief worden bejegend. De kerkleiders hebben het zelfs over “aanvaarding”. Meer behoudsgezinde katholieken vinden het document een catastrofe.
Vooral in de Angelsaksische wereld is er vrij veel opwinding over dat tussentijds rapport van de bisschoppensynode. Die synode heeft nog een week te gaan en haar eindrapport wordt pas in oktober volgend jaar verwacht.
Maar de toon in het tussentijds document is in ieder geval merkbaar positiever. In de Engelse versie wordt af en toe gesproken over “gays” en niet langer altijd over “homosexuals”.
“Homoseksuelen”, aldus het document, hebben “talenten en kwaliteiten te bieden aan de christelijke gemeenschap. Zijn we in staat deze mensen te verwelkomen, en hen een broederlijke plaats te garanderen in onze gemeenschappen? Dikwijls wensen ze een kerk te vinden die hen een verwelkomende thuis biedt. Zijn onze gemeenschappen in staat om dat te bieden, hun seksuele oriëntatie te aanvaarden en te waarderen, zonder de doctrine van de kerk inzake familie en huwelijk te compromiteren?”
‘Pastorale aardbeving’
“Zonder de morele problemen met homoseksuele verbindingen te ontkennen”, aldus het document, kunnen we ons toch wel voorstellen dat “de wederzijdse hulp een waardevolle steun is in het leven van de partners.”
In de tekst wordt zeker geen afstand gedaan van de oppositie tegen bijvoorbeeld het homohuwelijk, maar de toon is heel anders dan ten tijde van paus Benedictus, die homoseksuele relaties omschreef als “intrinsiek verstoord” – dat deed hij volgens de BBC in 1986, toen hij nog de officiële theoloog was van zijn voorganger, paus Johannes Paulus II.
Nieuwszender CNN liet jubelende katholieke commentatoren aan het woord, of vertegenwoordigers van homogroepen, die frases lanceerden als “een verbijsterende verschuiving”, “een pastorale aardbeving”, “revolutionair”.
De verandering van toon wordt gezien als een gevolg van de mildere houding van de huidige paus, Franciscus, die vorig jaar inzake holebi’s de open vraag stelde: “Wie ben ik om te oordelen?”
De reacties waren niet alleen positief. De BBC haalde een reactie bij de conservatief katholieke groep Voice of the Family. Daar vond men het document “een verraad”, en “een van de slechtste officiële documenten in de geschiedenis van de kerk”.
‘Niet ideaal’
Het document bepleit verder dat gescheiden mensen makkelijker ter communie kunnen gaan, dat het iets eenvoudiger wordt om een huwelijk te laten annuleren. Op gebied van anticonceptie staat er niks te veranderen.
De synode is vrij positief over ongehuwd samenwonenden en mensen die een civiel contract aangaan eerder dan te trouwen. Dat alles is “niet ideaal” maar het bevat wel “constructieve elementen”. In al deze gevallen moet de kerk “het huis van de Vaders zijn, met de deuren altijd open, waar iedereen, wat ook de problemen, een plaats heeft.”
(RR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier