Katy Perry ging naar de ruimte – maar niet iedereen gelooft dat

De recente vlucht van zangeres Katy Perry en enkele andere beroemde vrouwen met Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Jeff Bezos, zorgt voor een opstoot van complottheorieën op sociale media. Hoe komt dat?
Het was al de 11e keer dat Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-baas Jeff Bezos, een bemande capsule de ruimte inschoot onder de vlag van hun New Shepard-programma voor ruimtetoerisme. Met een boosterraket wordt daarbij een capsule tot net boven de Kármánlijn gebracht, zo’n 100 kilometer boven het aardoppervlakte, die wordt beschouwd als de grens tussen de atmosfeer en de ruimte. Na enkele minuten gewichtloosheid landt de capsule weer op aarde, afgeremd door parachutes.
Toch was er deze keer iets anders. Talloze mensen uitten hun scepsis dat Katy Perry daadwerkelijk in de ruimte was geweest. De vlucht was ‘fake’, kon je lezen op sociale media, en de beelden waren gemaakt met special effects.
Platte aarde
Deels heeft dat te maken met een opvallende blunder die na de landing van de capsule in beeld kwam. Miljardair Jeff Bezos was persoonlijk aanwezig om met een speciale moersleutel de capsuledeur te openen – een van de passagiers was namelijk zijn verloofde Lauren Sanchez – maar enkele ogenblikken voordien was op de livestream te zien hoe de passagiers zélf al even die deur hadden geopend, van binnenuit. Dat is niet ongewoon, maar de flater in het strak geregisseerde media-evenement was voor samenzweringstheoretici het ultieme bewijs dat de héle ruimtevlucht ‘nep’ was.
De flater in het strak geregisseerde media-evenement was voor samenzweringstheoretici het ultieme bewijs dat de héle ruimtevlucht ‘nep’ was.
Behalve de blunder met de deur bevatte het voorval sowieso twee elementen die al langer de belangrijkste hoekstenen zijn van complottheorieën: ruimtevaart en de aanwezigheid van beroemdheden. Het is moeilijk te bevatten, maar anno 2025 floreren op sociale media nog steeds complottheorieën die stellen dat ruimtevaart ‘fake’ is en dat de aarde eigenlijk plat zou zijn. Die twee ideeën komen meestal in pakketvorm, omdat de evidente bolvorm van onze planeet natuurlijk het best tot uiting komt in beelden vanuit de ruimte.
Gehoornde duivel
Aan die klassieke complottheorieën over ruimtevaart en onze planeet werden andere verhalen gekoppeld over Katy Perry en Jeff Bezos als vertegenwoordigers van een globale elite die allerlei geheimen onder de pet wil houden. In de ergste variant van deze samenzweringstheorie zijn alle beroemdheden collectief lid van een ‘satanisch genootschap’ dat de wereld beheerst en verdoken boodschappen uitstuurt.
De muziekvideo’s van Katy Perry worden door complotdenkers al langer tot op het niveau van het individuele frame geanalyseerd om er zogenaamd ‘satanische tekens’ in te ontdekken. Ook in de speciaal ontworpen badges op de astronautenpakken van Blue Origin – een combinatie van een ruimtetuig, enkele vrouwengezichten in profiel en visuele verwijzingen naar de passagiers – herkenden sommige deze keer een gehoornde duivel.
Knack-onderzoek: één op de drie Belgen gelooft in complottheorieën
Virale berichten over Katy Perry’s ‘fake ruimtevlucht’ lijken op het eerste gezicht misschien onschuldige roddelpraat over celebrity’s, maar het geloof in dergelijke complotten is niet ongevaarlijk. Het hoort bij een paranoïde wereldbeeld waarbij zogenaamd een geheime, globale elite de touwtjes in handen houdt en niets is wat het lijkt. De aanhangers feliciteren zichzelf daarbij dat zij als enigen alle geheime tekens en verborgen kennis weten te ontdekken. Dat zorgt dan wel voor een hechte band met andere gelijkgestemde complotdenkers, maar het vervreemdt mensen vaak van hun vrienden en familie.
‘Complotdenkers zijn allesbehalve dom’: wat we kunnen leren van complottheorieën