Kamala Harris probeert onbesliste latino’s te overtuigen
Kamala Harris trok vrijdag voor het eerst tijdens haar campagne naar de grens met Mexico. Ze bezocht Douglas, een grensstad in Arizona. Na dit bezoek zal ze campagne voeren in Nevada. Wat hebben de staten Arizona en Nevada gemeen? Een grote latinobevolking.
Het is niet zozeer dat Harris niet slecht scoort bij latino’s, maar ze scoort beduidend slechter dan Joe Biden deed in 2020. In Arizona bijvoorbeeld ligt ze volgens een recente peiling bij latino’s 8 procentpunten voor op Donald Trump. In 2020 won Biden de latinostem echter met 24 procentpunten voorsprong. Zelfs met die overweldigende voorsprong bij latino’s werd het nipt voor Biden. Hij haalde plusminus 11.000 stemmen meer dan Trump.
De algemene peilingen voor Arizona geven Trump nu een kleine voorsprong. Het ligt voor de hand dat Harris haar achterstand wil ophalen door zich meer te concentreren op de latino’s, die een vijfde tot een kwart van de bevolking van Arizona uitmaken en die ook elders aan belang winnen. Ze vormen nationaal de grootste minderheid, met 36,2 miljoen potentiële kiezers.
Daar zijn een aantal problemen bij. Op twee belangrijke punten vindt een meerderheid van latino’s Trump een meer aantrekkelijke kandidaat. Een grote groep is ontevreden met de levensduurte en de staat van de economie onder Biden. Misschien verrassender: latino’s verkiezen in meerderheid Trumps migratiepolitiek boven wat ze van Biden-Harris hebben gezien.
Verminderd deficit
Niet toevallig kondigde Harris tijdens haar bezoek aan grensstad Douglas aan dat ze de aanpak van illegale migratie zou verstrengen, met klemtoon op de strijd tegen smokkel van mensen, wapens en drugs, met een verbod voor asielzoekers om nog illegaal het land in te komen, maar ook met uitgebreide mogelijkheden voor legale toegang en met maatregelen die migranten die al langer in het land verblijven om legale status te krijgen. Ze legde niet uit waarom ze een jaar of vijf geleden nog totaal andere migratiestandpunten verdedigde, en toen alle gerechtelijke vervolging van ook illegale migratie afwees.
De hardere taal rond migratie moet haar electoraal deficit op dit thema verkleinen.
Er is een derde element dat latino’s dwarszit: ze voelen zich niet of te weinig betrokken.
Volgens een peiling is een meerderheid van latino’s nog niet gecontacteerd door de campagnes van Harris en Trump, terwijl ze in meerdere van de zeven swingstaten (Arizona, Nevada, Milwaukee, Michigan en Pennsylvania) een belangrijk en snel groeiend deel van de bevolking vormen. ‘Latinokiezers, wij hongeren naar betrokkenheid’, zei Matt Tuerk onlangs aan USA Today. Tuerk is de eerste latino burgemeester van Allentown, Pennsylvania, een stad die recent veel inwijking uit Puerto Rico kende. Hij is een Democraat, en een Harrissupporter, maar wat die betrokkenheid betreft, kan het beter, zegt hij.
Volgens sommigen is er ook een persoonlijk probleem. Als Harris op meetings vertelt over haar gemengde familie, met een Jamaicaanse en een Indiase pool, raakt dat een snaar bij sommige latino’s. Maar bij anderen, zei Carolina Velasquez, een 41-jarige vrouw uit Allentown, dringt het niet door, of raakt het helemaal geen snaar. ‘De latinostem’, verklaarde ze aan The Washington Post, ‘is in het midden gesplitst’.
Investering
De Harriscampagne schakelt nu naar een hogere versnelling. Er is 3 miljoen dollar uitgetrokken voor Spaanstalige spots. Er worden medewerkers en sprekers in de campagne opgenomen die zich specifiek focussen op latino’s. Harris zelf voert het aantal bezoeken aan gebieden met grote latinobevolking op. Ze verschijnt in oktober (zoals Trump trouwens) voor een sessie met vragen van kiezers op de grootste Spaanstalige zender van het land, Univision.
Het is een moeilijke oefening.
Donald Trump kan hameren op wat onbesliste latinokiezers zich – vaak met een rozige bril – herinneren van zijn ambtstermijn. Hij kon zijn thema’s uitspelen, economie en migratie. Harris moet de onpopulariteit van de regering Biden-Harris overstijgen. Dat probeert ze door een licht andere politieke lijn aan te bieden, door de negatieve elementen te verklaren, door Trump te bekritiseren als iemand die alleen aan zichzelf denkt, niet realiseerde wat hij beweert gerealiseerd te hebben, als iemand die scheldt en verdeelt, terwijl de grote meerderheid van het land samenwerking zoekt.
Amerikaanse verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier