Kamala Harris ontvouwt economische plannen: goedkope woningen, kinderkrediet, actie tegen woekerprijzen

Kamala Harris in Raleigh, North Carolina. 16 augustus 2024. © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

In een eerste toespraak die concrete beleidsbeloften bevatte, legde Democratische presidentskandidaat Kamala Harris een deel van haar economisch programma voor. Het is een populistisch programma, met maatregelen om de prijzen te drukken, en drie miljoen woningen te bouwen.

De toespraak van de vicepresident, die niet eens een halfuur duurde, zat met niet heel uitgewerkte en al zeker niet becijferde voorstellen. Harris, die geen vragen beantwoordde, sprak in de staat North Carolina, waar Donald Trump in 2016 en 2020 de Democratische presidentskandidaat versloeg, en waar de peilingen dit keer een nipt duel voorspellen.

Ook Donald Trump heeft de voorbije dagen in North Carolina (en in New Jersey) zijn economisch programma besproken.

Kamala Harris schetste het contrast. ‘Deze verkiezing’, zei ze, ‘gaat over twee heel verschillende visies op ons land. Een – de mijne – focust op de toekomst en de andere focust op het verleden.’ Waar Trump met zijn tarieven op import uit China de prijzen de hoogte zal injagen, aldus Harris, was het haar bedoeling de prijzen te doen dalen. Waar Donald Trump belastingverminderingen voorstaat die vooral miljardairs en grote bedrijven ten goede komen, zoekt zij de lasten te verlichten van mensen met een gemiddeld tot laag inkomen. ‘Als president zal ik me erop concentreren kansen te scheppen voor de middenklasse (wat in de VS de lagere inkomens omvat, red.), die hun economische zekerheid, stabiliteit en waardigheid verbeteren.’

Onder de regering Biden-Harris, gaf ze toe, was de inflatie serieus aangewakkerd. Dat had, zei ze, te maken met distributie- en bevoorradingsproblemen door covid. Maar nu is de distributie weer normaal, en toch zijn de prijzen niet navenant gezakt. Een brood is 50 procent duurder dan voor covid. Dat betekent, zei ze, dat er woekerprijzen worden aangerekend en woekerwinsten worden gemaakt. Tegen die woekerprijzen komen er maatregelen. Ze was niet concreet over de vorm die de maatregelen zullen aannemen.

Daarnaast zal de druk van de levensduurte worden verlicht door een kinderbelastingkrediet te herstellen en uit te breiden, dat tijdens de pandemie tijdelijk werd ingevoerd. Dat belastingkrediet wil ze optrekken tot 6.000 dollar voor het eerste levensjaar en tot 3600 dollar voor latere jaren. Ze zal ook de prijs van medicijnen aanpakken (een uitbreiding van de politiek onder Biden) en wil het remgeld op voorgeschreven medicijnen beperken tot 2.000 dollar per jaar.

Huissubsidie

Een aanzienlijk stuk van haar toespraak ging over maatregelen om het gemakkelijker te maken een woning te vinden – een eigen huis is onbetaalbaar voor vele jonge mensen. Harris verhaalde dat ze zich nog het enthousiasme bij haar moeder herinnert toen zij, na jaren sparen, haar eigen woning kon kopen.

Om de huur- en woonproblemen tegen te gaan zullen in haar eerste termijn drie miljoen wooneenheden worden gebouwd, zei ze, zowel huurwoningen als koopwoningen.

Ook zullen bewoners die huurden en nu hun eerste woning kopen, vanwege de overheid 25.000 dollar subsidie kunnen krijgen.

De maatregelen waren niet alleen niet gedetailleerd en niet becijferd, Harris zal, als ze president wordt, het Congres nodig hebben om de meeste van de maatregelen goedgekeurd en gefinancierd te krijgen.

Donald Trump had nog voor ze sprak laten weten dat het zijn bedoeling was haar af te doen als ‘socialistisch of communistisch’. Zijn campagne gewaagde al – ook voor de toespraak – van ‘Kameraad Kamala’.

Maar wat Harris’ toespraak vooral onderscheidde van wat Trump de voorbije dagen vertelde (over de prijsstijgingen, onder meer vanuit zijn luxueuze golfclub in Bedminster), of wat Biden eerder verkondigde over zijn lauw ontvangen Bidenomics, was dat Harris haar politieke programma wist te verpersoonlijken. Ze had het dus over haar moeder en haar opluchting/euforie toen ze een eigen huis had, en over de tijd dat ze zelf voor zakgeld werkte bij McDonald’s, en daar mensen ontmoette die hun fastfoodloon nodig hadden om te overleven, en vaak nog een tweede of derde baan hadden om hun familie boven water te houden.

Partner Content