Justitieminister Sessions heeft volgens Trump niets fouts gedaan

Jeff Sessions © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Donald Trump heeft gezegd dat justitieminister Jeff Sessions niets fout heeft gedaan toen hij onder ede loog over contacten met Russische vertegenwoordigers tijdens de campagne. Sessions wraakte zich eerder op de dag van elk (potentieel) onderzoek naar de verkiezingscampagne van Donald Trump.

President Trump heeft op Twitter gezegd dat zijn Justitieminister Jeff Sessions niets fout heeft gedaan. Volgens CNN heeft Trump gezegd dat Sessions zich niet had hoeven wraken. Op Twitter schrijft Trump bovendien dat de controverse rondom Sessions een strategie van de Democraten is om mensen af te leiden van hun verkiezingsnederlaag.

Gewraakt

Woensdag werd bekend dat Sessions tijdens de verkiezingscampagne twee keer de Russische ambassadeur had ontmoet, terwijl hij onder ede verklaard had dat hij “geen enkel contact met Rusland had gehad.”

Sessions adviseerde sinds februari 2016 de toen nog presidentskandidaat Trump, en kreeg de rol van justitieminister in zijn kabinet.

Sinds de onthulling van zijn ontmoetingen en dat hij daarover gelogen had, steeg de druk voor hem om zich te wraken. De Democraten in het Huis van afgevaardigen en de Senaat vragen zelfs om zijn ontslag. Dat lijkt vooralsnog niet aan de orde.

Op dit moment doet de FBI onderzoek naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen. Sessions staat als Justitieminister aan het hoofd van de FBI. Door zichzelf te wraken, geeft hij de leiding over dat onderzoek over aan zijn plaatsvervanger Dana Boente. De Democraten willen echter dat hij een speciale openbaar aanklager aanwijst die volledig onafhankelijk het onderzoek zal leiden.

Michael Flynn

Begin februari stapte oud-generaal Michael Flynn op als nationaal veiligheidsadviseur nadat bekend was geworden dat hij tijdens de transitieperiode met de Russische ambassadeur over de sancties tegen het land had gesproken. Hij had de vice-president Mike Pence daar verkeerd over voorgelicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content