Juncker: ‘We hebben geen plan B, Britten blijven in EU’

Cameron en Juncker © Belga Image

De Europese instellingen denken niet aan een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, verzekerde Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker voor aanvang van een gesprek met de Britse premier David Cameron.

‘We hebben geen plan B, we hebben een plan A. De Britten blijven in de Europese Unie en zal een constructief en actief lid zijn in de Unie’, zo verklaarde Jean-Claude Juncker voor aanvang van een gesprek met David Cameron. Een plan B zou volgens de Luxemburger immers de verkeerde indruk wekken dat de Commissie ernstig wil nadenken over een zogenaamde Brexit.

Hervormingen

Cameron vertoeft vandaag in Brussel om te praten over een reeks hervormingen die de Britse relatie met de Europese Unie op een nieuwe leest moeten schoeien. Daarover wil hij donderdag op een cruciale top met de andere Europese regeringsleiders een akkoord bereiken.

Vervolgens wil de conservatieve premier het behoud van het Britse lidmaatschap verdedigen in een referendum dat vermoedelijk in juni zal plaatsvinden.

Poetin en Farage

Vóór zijn bezoek aan Juncker sprak Cameron in het Europees Parlement met voorzitter Martin Schulz en een rist andere zwaargewichten. Ook daar kreeg hij te horen dat Europa de Britten bij de club wil houden.

Voor liberaal fractieleider Guy Verhofstadt vormt ‘de erkenning van de speciale status van het Verenigd Koninkrijk in het Europese verdrag’ zelfs ‘een springplank’ om tegelijkertijd ‘verdere noodzakelijke stappen in de integratie te zetten’, zoals de versterking van de eurozone. Vooral om geopolitieke redenen moet Londen echter bij Europa blijven. ‘Enkel Vladimir Poetin en Nigel Farage hebben baat bij een Brexit.’

Garanties

Cameron wou vooral garanties dat het Europees Parlement de deal niet zal ondermijnen na het referendum. Zo is het halfrond medewetgever over de zogenaamde noodremprocedure waarmee Cameron de toegang van EU-werknemers tot Britse sociale voordelen wil inperken. ‘Het parlement zal zich bijzonder constructief opstellen, maar net zoals in elk ander parlement kan het resultaat van een wetgevend proces niet gegarandeerd worden’, zei Schulz.

Brexit

In de Kamer drukte premier Charles Michel (MR) de Belgische parlementsleden op het hart dat ons land zich nadrukkelijk mengt in de gesprekken met Cameron. Die hebben volgens de eerste minister al heel wat opgeleverd. Bijvoorbeeld rond de beperkingen op het vrij verkeer van personen, waar de eerste Britse voorstellen volgens Michel simpelweg ‘discriminerend’ waren. En onder meer ook de eis om vetorecht voor de nationale parlementen is afgezwakt, aldus de premier.

De eerste minister beklemtoonde het belang van een compromis, ‘want ook Europa kan veel verliezen’ bij een Brexit. Hij verzet zich echter ook tegen een Europa à la carte en wil ‘niet minder maar een beter’ Europa. Of de uiteindelijke deal een verdragswijziging zal vereisen, kon Michel nog niet kwijt. ‘Dat is nog een discussiepunt voor de komende dagen. Wat mij betreft is er geen definitief a priori, dat moet afhangen van het globaal evenwicht dat bereikt wordt’, klonk het.

België zal in elk geval niet accepteren dat landen van buiten de eurozone de verdere versterking en integratie van de muntunie zouden kunnen vertragen of zelfs blokkeren. ‘Ik ben daarover nog niet gerustgesteld en ga hard pleiten dat uitdrukkelijk in de tekst komt dat er geen sprake kan zijn van een vetorecht’, aldus nog Michel. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content