Juncker waarschuwt Poetin: ‘EU staat klaar als grenzen in gevaar zijn’
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, gaf zijn eerste State of the Union. Daarin waarschuwde hij Rusland. ‘De EU zal de Baltische staten en Polen helpen als hun grenzen in gevaar zijn. Ik wil dat dit tot in Moskou gehoord wordt’, aldus Juncker.
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, gaf vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg zijn eerste State of the Union. Hij sprak er onder meer over de vluchtelingencrisis, de Griekse crisis en de politieke situatie in Oekraïne en Oost-Europa.
Oekraïne
In zijn State of the European Union riep de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op om de democratische inspanningen van de Oekraïense president Petro Poroshenko te steunen. Hij noemde het ‘moedig dat hij actie onderneemt’.
‘Maidan (de opstand in het centrum van Kiev in 2014, nvdr) ging niet enkel over democratie, maar ook over het feit dat de mensen daar geen land met corruptie willen’, sprak Juncker. ‘Oekraïense democraten willen een vrij land en we moeten hen daarin bijstaan.’
Hij sprak ook klare taal aan het adres van de Russische president Vladimir Poetin: ‘Aan de veiligheid en grenzen van de EU en de Baltische staten wordt niet geraakt. De EU zal de Baltische staten en Polen helpen als hun grenzen in gevaar zijn. Ik wil dat dit tot in Moskou gehoord wordt.’
Vluchtelingencrisis
120.000 extra vluchtelingen opvangen
Daarnaast sprak hij voornamelijk over de vluchtelingencrisis. Zoals eerder al gelekt is, heeft Juncker een tweede noodplan aangekondigd voor de vluchtelingencrisis: een verdeelsleutel om 120.000 extra vluchtelingen op te vangen. In mei werd een dergelijk plan gelanceerd, maar dan voor 40.000 vluchtelingen. Hij pleitte ook voor een lijst van veilige landen, maar benadrukte dat die lijst ‘de asielrechten van mensen uit landen op die lijst niet wegneemt. Asiel is een recht.’
Juncker pleitte er ook voor om asielzoekers te laten werken terwijl hun asielaanvraag nog verwerkt wordt. ‘Werk is een kwestie van waardigheid’, zei hij daarover.
‘Schengen wordt niet afgeschaft’
Daarnaast wil hij legale manieren naar Europa aantrekkelijk maken om het werk van mensensmokkelaars minder aantrekkelijk te maken. ‘Het Schengensysteem zal niet afgeschaft worden’, benadrukte Juncker.
‘De keerzijde is dat we meer moeten samenwerken om de externe grenzen te beheren.’ Hij kondigde daarom ambitieuze stappen aan ‘voor het einde van dit jaar’, zoals een Europese grens- en kustwacht.
Noodfonds van 1,8 miljard euro
De Commissievoorzitter wil ook de wortel van de crisis aanpakken en pleitte voor een assertiever Europees beleid. Hij heeft een noodfonds aangekondigd met 1,8 miljard euro om in Afrika langdurige stabiliteit te creëren, werkgelegenheid in lokale gemeenschappen en om te gebruiken tegen illegale migratie.
‘Ik maak me geen illusies dat de crisis snel voorbij zal zijn, maar boten terugduwen of de ogen sluiten, dat is Europa niet.’ Juncker herinnerde eraan dat ‘Europa een continent is en dus iedereen ooit een vluchteling geweest is’ en dat ‘we nooit mogen vergeten waarom asiel verlenen een van de meest fundamentele en belangrijkste internationale en Europese waarden is.’
Griekse crisis
‘Grexit was mogelijkheid, maar geen optie’
Hij sprak ook nog over de situatie met Griekenland die hem ‘nauw aan het hart ligt’. De Commissievoorzitter benadrukte dat tijdens de onderhandelingen een Grexit ‘een mogelijkheid was, maar geen optie’, iets wat klaar en duidelijk gezegd werd. ‘Als we dat niet luid en duidelijk gezegd hadden, zou dat gebeurd zijn.’
‘We zijn nu een programma overeengekomen dat gerespecteerd moet worden door alle toekomstige Griekse regeringen’, voegde hij eraan toe, doelend op de nakende Griekse verkiezingen van 20 september.
‘De crisis is nog niet voorbij. 17 miljoen mensen zijn werkloos in de eurozone, dat is onaanvaardbaar in Europa. De recessie zal pas voorbij zijn wanneer we een volledige tewerkstelling hebben. Elk individu heeft recht op een job.’(NSK)
Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier