Juncker maakt duidelijk dat hij Marianne Thyssen in Europese Commissie wil

Marianne Thyssen (CD&V), Karel De Gucht (Open VLD) en Didier Reynders (MR) © Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Jean-Claude Juncker, die op 1 november aantreedt als voorzitter van de Europese Commissie, lijkt de Belgische federale regeringsonderhandelaars aan te sporen om Marianne Thyssen (CD&V) voor te dragen als Belgische commissaris. Als zijn Commissie niet meer dan een handvol vrouwen telt, zegt de Luxemburger immers, dan zullen zij ‘gecompenseerd’ worden met zware portefeuilles.

Wie welke bevoegdheid krijgt in de Commissie, is een keuze die officieel voor de voorzitter gereserveerd is. De staatshoofden en regeringsleiders mogen wel beslissen wie de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken wordt (als opvolger van Catherine Ashton, nvdr.), maar kunnen voor de rest niet veel meer doen dan de kandidaat-commissarissen voordragen. Het is de voorzitter die de interne organisatie van zijn equipe regelt. Ondanks de deadline van 31 juli die was gesteld, is van nog maar 23 van de 28 lidstaten bekend wie commissaris wordt in de Commissie-Juncker. België heeft als een van de weinigen nog geen naam doorgespeeld aan Juncker. CD&V, MR, Open Vld en N-VA maken later deze week onder elkaar uit wie de volgende Belgische commissaris wordt en maken wellicht een keuze uit de favorieten: Marianne Thyssen (CD&V) – de enige vrouw op de shortlist – Didier Reynders (MR) en Karel De Gucht (Open VLD).

Compenseren

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker© Reuters

Wellicht om druk te zetten op de resterende landen zegt Juncker in een interview met het Oostenrijkse Kurier dat ‘een Commissie, waarin er geen significant aantal vrouwelijke commissarissen zetelt, in mijn ogen weinig legitiem en nauwelijks representatief zou zijn’.

Meer zelfs: ‘Als ik op het einde van de rit veel minder vrouwen dan mannen in de Commissie heb, moet ik dit bij de bevoegdheidsverdeling compenseren’. Vrouwelijke commissarissen, zegt Juncker, ‘maken dan zeker een grote kans op een belangrijke portefeuille of op de fel begeerde post van mijn plaatsvervanger (het vicevoorzitterschap, red.)’.

Eerder waarschuwde Juncker al dat de vorming van de Commissie kan aanslepen als er niet meer vrouwen genomineerd worden. Ook het Europees Parlement, dat moet stemmen over de benoeming van de voltallige Commissie, dringt aan op een voldoende grote vrouwelijke vertegenwoordiging.

Te veel EVP’ers

In dat parlement liet liberaal fractieleider Guy Verhofstadt maandag alvast verstaan dat de Commissie ‘zoals ze nu in de steigers staat eenvoudigweg niet aanvaardbaar is’.

Niet enkel vanwege het ontoereikend aantal vrouwen in het nieuwe dagelijks bestuur van de Europese Unie, maar ook omdat ‘de politieke balans overdreven doorslaat in het voordeel van de conservatieve Europese Volkspartij, met meer dan de helft van de verwachte commissarissen voor deze politieke familie’, aldus de gewezen Belgische premier.

Verhofstadt stoort zich er ook aan dat de liberalen niet vertegenwoordigd dreigen te worden in de leiding van de Europese instellingen. De liberalen kwamen slechts als vierde grootste fractie uit de Europese verkiezingen van mei, maar wrongen zich in Straatsburg toch in een pro-Europese coalitie met de EVP en de sociaaldemocraten. Die alliantie leverde de benodigde stemmen voor de benoeming van Juncker en parlementsvoorzitter Martin Schulz.

Topjobs

Zaterdag ondernemen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel een nieuwe poging om de resterende topjobs te verdelen.

Er worden opvolgers gezocht voor Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en de hoge vertegenwoordigster van het buitenlands beleid Catherine Ashton. De Spaanse conservatief Luis de Guindos heeft dan weer de beste papieren om voorzitter van de Eurogroep te worden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content