John McCain: ‘Russische cyberaanvallen zijn oorlogsdaad’
De Amerikaanse Republikeinse senator John McCain heeft de cyberaanvallen die Rusland volgens de VS heeft uitgevoerd om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden een “oorlogsdaad” genoemd.
John McCain is al langer een criticus van de Russische president Vladimir Poetin, die hij al heeft bestempeld als “crimineel” en “een moordenaar”. In 2014 vaardigde Rusland sancties uit tegen McCain als reactie op de Amerikaanse sancties tegen Moskou.
“Het is een oorlogsdaad”, zei McCain over hackings die volgens Amerikaanse inlichtingen door de Russen zijn opgezet tegen de Democratische partij en de campagne van Hillary Clinton en ten voordele van Donald Trump. “Wanneer men probeert de fundamenten van de democratie te vernietigen, dan vernietigt men een land”, aldus McCain.
‘Geen atoomaanval, maar…’
Hij nuanceerde zijn uitspraak wel door te stellen dat er verschillende “graderingen” zijn van oorlogsmisdaden. “Ik zeg niet dat het gaat om een atoomaanval. Ik zeg enkel maar dat het aanvallen van de fundamentele structuur van een land, wat ze hebben gedaan, een oorlogsdaad is”, legt de 80-jarige Republikein uit.
McCain leidt donderdag een publieke hoorzitting over de cyberaanvallen in de Senaat. Hoge verantwoordelijken van de inlichtingendiensten zullen getuigen.
McCain, die in 2008 de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap was, en veel eerder een krijgsgevangene in Vietnam, staat bekend als een havik inzake buitenlands beleid.
Trump citeert Julian Assange
Zijn partijgenoot, president-elect Donald Trump, uitte woensdag opnieuw zijn twijfels over de informatie van de inlichtingendiensten dat Rusland achter de hackeraanvallen op de computers van de Democraten zou zitten. “Julian Assange (de baas van WikiLeaks, red.) heeft gezegd dat zelfs een 14-jarige in staat was om Podesta te hacken, waarom was het DNC dan zo nalatig? Hij heeft ook gezegd dat de Russen hem die informatie niet hebben bezorgd”, tweette hij.
WikiLeaks heeft de voorbije maanden vele gehackte e-mails van de Democraten gepubliceerd, waaronder documenten van de Democratic National Committee, het hoogste bestuursorgaan van de partij, en van John Podesta, de campagneleider van Hillary Clinton. De berichten toonden onder meer dat de partij Clinton bevoordeelde tegenover rivaal Bernie Sanders, en dat binnen het team van Clinton grote twijfels over de eigen kandidaat bestonden.
(Belga/RR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier