John Kerry wil militair overleg met Rusland over Syrië

© Reuters

De Russische regering sluit niet uit soldaten naar Syrië te sturen. Ondertussen laat Washington weten dat het militair overleg plant met Rusland over het conflict.

Als de Syrische president Bashar al-Assad aan Rusland vraagt om troepen naar zijn land te sturen, dan zal Moskou dat onderzoeken en overwegen. Dat bevestigde woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin aan het persagentschap Tass.

Ontkend

De onthullingen van Peskov zijn een reactie op uitspraken van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem. Die had donderdag gezegd dat zijn regering hulp zou vragen aan Rusland indien dat noodzakelijk is. Hij ontkende wel dat er momenteel al Russische soldaten aan de zijde van het Syrische leger vechten.

Moallem benadrukte ook dat die noodzaak er nog niet is. ‘Tot hiertoe denk ik dat het Syrische leger het aankan. Wat we nodig hebben is meer munitie en kwalitatieve wapens om het opnemen tegen de goed gewapende terroristische groeperingen.’

Conflict

Het Kremlin is een bondgenoot van Assad en levert zijn leger wapens. De Verenigde Staten, die zelf boven Syrië luchtaanvallen uitvoeren en rebellen opleiden en bewapenen, maken zich zorgen over de toenemende militaire activiteiten van Rusland in Syrië. Volgens het Pentagon willen de Russen een vooruitgeschoven luchtmachtbasis oprichten in Latakia, de thuisstad van Assad.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov riep Washington en zijn bondgenoten donderdag op om de Syrische regering als een partner te zien in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

Washington wil overleg

The New York Times schrijft dat het Witte Huis overleg wil met het Kremlin over de militaire aanpak in Syrië. ‘Volgens de president is dat nodig en ik denk – hoop – dat dit snel plaatsvindt,’ citeert de krant minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Doel van de gesprekken is om de verschillende opties bespreken voor volgende stappen in Syrië. Volgens Kerry is het doel van de VS in Syrië niet veranderd: de IS uitschakelen en een politieke oplossing voor het conflict vinden.

Grootste twistpunt tussen de twee landen is de positie van Assad.

‘Hoewel we op dat punt duidelijk nog van mening verschillen, proberen we nu toch strategie te vinden waar we beiden kunnen achterstaan’, zegt Kerry.

Ook overleg tussen ministers van Defensie

De ministers van Defensie van Rusland en de Verenigde Staten, Sergej Sjojgoe en Ashton Carter, hebben vrijdag een telefoongesprek met elkaar gevoerd over de mogelijkheid van samenwerking in de strijd tegen het terrorisme. In het bijzonder de toestand in Irak en Syrië – de twee landen waar terreurgroep IS sterk staat – kwam aan bod, zo deelde generaal-majoor Igor Jonasjenkov van het Russische ministerie van Defensie mee aan het agentschap Interfax.

Tevoren had de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen tot een internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). Moskou heeft, ondanks de wederzijdse wrijvingen over de kwestie-Oekraïne, al herhaaldelijk opgeroepen tot politieke contacten en samenwerking met het Westen om het “kalifaat” te bestrijden.

Ook de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Michail Bogdanov, en VS-ambassadeur in Moskou John Tefft spraken uitvoerig over de heikele toestand in het Midden-Oosten, meldden diplomaten.

Rusland wil dat ook de Syrische regeringstroepen worden betrokken bij de strijd tegen IS, maar voor Washington, Londen en Parijs is het blijkbaar imperatief dat de strijd tegen IS geen voordelen voor president Bashar al-Assad oplevert.

Rusland en Syrië onderhouden al ongeveer een halve eeuw nauwe militaire contacten. Moskou maakte deze week, na heisa over een veronderstelde Russische militaire aanwezigheid in Syrië, duidelijk dat het niet zal aarzelen troepen naar Syrië te sturen mocht Damascus daar om vragen. Rusland levert Damascus wapens, terwijl de salafistische jihadistengroepen bevoorraad worden door de Golfstaten, Turkije en andere landen. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content