‘Jihadistische rebellen bezetten helft van Aleppo’

Rookpluimen over een voorstadje van Aleppo. 28 november 2024. © Getty
Rudi Rotthier vanuit de VS

De jihadistische rebellen van Tahrir al-Sham (HTS) en hun bondgenoten zijn vrijdag Aleppo, de grootste stad in het noorden van Syrië, binnengevallen. Ze bezetten misschien de helft van de stad. Ook elders in Syrië boekten ze winst.

Dat melden het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en getuigen ter plaatse.

De rebellen zouden de stad langs het westen en zuidwesten zijn binnengedrongen, aldus Rami Abdel Rahmane, de directeur van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde oorlogswaarnemer. ‘De helft van de stad Aleppo is nu onder controle van (de jihadistische groep) Hayat Tahrir al-Sham en geallieerde groepen’, verklaarde Abdel Rahmane. De rebellen zouden de historische citadel van de tweede grootste stad van het land bereikt hebben. Volgens Rahmane trekken de regeringstroepen zich terug ‘zonder strijd’ te leveren. 

De jihadistische rebellen lanceerden twee dagen geleden een blitzoffensief tegen de regeringstroepen. Het gaat om de zwaarste gevechten in jaren in de regio.

Het Syrische ministerie van Defensie verklaarde dat de strijdkrachten van de regering te maken kregen met massale aanvallen rond de steden Aleppo en Idlib. Het Syrische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd met de steun van Russische gevechtsvliegtuigen.

Volgens bronnen bij de rebellen zijn strijders vanuit het zuiden en westen opgerukt naar Aleppo en hebben ze tot nu toe meer dan 50 plaatsen in de omgeving onder controle. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten controleren ze onder meer om de stad Saraqib, die cruciaal is voor de controle over de route tussen de hoofdstad Damascus en Aleppo.  Volgens het Observatorium zijn er sinds woensdag minstens 255 mensen gedood, onder hen zeker 24 burgers.

Verminderde steun voor Assad?

Waarnemers gaan ervan uit dat het offensief van de rebellen al maanden was gepland.  Ondertussen heeft Iran zijn steun voor het Syrische bewind van Bashar al-Assad bevestigd. De buitenlandminister van Iran, Abbas Araghchi, zei tegen zijn Syrische collega Bassam al Sabbagh dat Iran de steun aan Syrië en aan het leger van Syrië voortzet. Ook Rusland zet zijn steun verder.

In 2011 brak in Syrië een verwoestende burgeroorlog uit, die het land tot vandaag verdeelt. Pas in 2016 kwam een platgebombardeerd Aleppo terug in regeringshanden. Het regime van Bashar al-Assad controleert met behulp van zijn bondgenoten Rusland en Iran nu twee derde van het land. Het noordwesten is onder controle van oppositiegroepen, zoals HTS. Een politieke oplossing voor het conflict is niet in zicht. Maar dat de bondgenoten Iran (met Hezbollah) en Rusland nu elders oorlogen uitvechten, kan maken dat de er minder steun voor Syrië overblijft.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content