Jeremy Corbyn verliest vertrouwensstemming, maar blijft aan: ‘Leden niet verraden door af te treden’
De Labour-parlementsleden hebben met 172 tegen 44 voor het vertrouwen in hun leider Jeremy Corbyn opgezegd. Corbyn heeft al laten weten dat hij de Labourleden ‘niet zal verraden door af te treden’.
172 Labour-parlementsleden hebben hun vertrouwen in voorzitter Jeremy Corbyn opgezegd. 40 zegden hun steun toe, 4 onthielden zich. Corbyn stapt niet op, aangezien hij overtuigd blijft van zijn steun bij de basis en de stemming niet juridisch bindend is. De geheime stemming had plaats tussen 11 en 17 uur Belgische tijd.
De positie van Corbyn is ter discussie nadat de Britten voor het vertrek uit de Europese Unie hebben gestemd terwijl hij tot het Remain-kamp behoorde. Talrijke parlementsleden van Labour verwijten hun leider zich niet genoeg te hebben ingezet voor een blijvend lidmaatschap van de Europese Unie. Corbyn verdedigt zich met de brede steun die hij heeft onder de basis en bij de vakbonden. De kritiek zou enkel geuit worden door de partijtop.
Corbyn heeft een mededeling uitgestuurd waarin hij benadrukt dat hij ‘ democratisch verkozen is door 60 procent van de Labour-leden en mensen die Labour-steunen. Ik ga hen niet verraden door af te treden.De stemming van vandaag is juridisch niet bindend.’
Als Corbyn alsnog opstapt, dan is hij de tweede partijleider die het referendum niet overleeft. Ook David Cameron is opgestapt. De Britse premier had ook campagne gevoerd tegen een brexit, en heeft zijn conclusies gevolgd. Bij de Conservatieven staat Boris Johnson klaar om Cameron op te volgen, hoewel ook Michael Gove, de Justitieminister, en Theresa May, de minister van Binnenlandse Zaken, die ambitie hebben. De strijd tussen hen is niet beslist.
In een interview met Knack.be zei politicologe Eunice Goes van The London School of Economics dat het ongetwijfeld Johnson wordt: ‘Dit is zijn kans, hij zal er alle voordeel uithalen dat eruit te halen valt.’
Verkiezingen
Net als bij de Conservatieven, ligt ook bij Labour de focus op de nakende verkiezingen. Wellicht is dat belangrijker dan het argument over Corbyns inzet tijdens de brexit-campagne: zijn critici betwijfelen of hij wel de geknipte man is om die verkiezingen te winnen.
Druk opgevoerd
Op een door deelnemers als ‘vijandige’ beschreven bijeenkomst van Labour is maandagavond door vele deelnemers druk uitgeoefend op de 67-jarige om op te stappen. Hij weigerde en kondigde aan verder te zullen strijden.
In de loop van het weekeinde en maandag viel reeds het schaduwkabinet van de Arbeidspartij uiteen. Drievierde van de leden namen ontslag of werden door Corbyn buitengezet. Negen maanden geleden kwam Corbyn met een ruime meerderheid aan het hoofd van zijn partij.
‘GO NOW’
De pers was alvast vernietigend voor Corbyn. ‘Ga nu’ zette de Britse krant Daily Mirror, nochtans Labour genegen, op de eerste pagina. ‘U bent een fatsoenlijke man’, schrijft het blad dat zichzelf als een ‘intelligente tabloïd’ bestempelt. ‘Maar in het belang van uw partij… en in het belang van uw land… GA NU’, zo valt te lezen.
Volgens de krant is het land immers ‘in crisis. Nu, meer dan ooit, hebben we een sterke en verenigde Labourpartij nodig’. (Belga/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier