Japan herdenkt atoombomaanval op Nagasaki
Het is exact 69 jaar geleden dat de Verenigde Staten een atoombombardement uitvoerden op de Japanse stad Nagasaki. Daarbij kwamen 74.000 mensen om het leven. De aanval, die het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende, wordt nu door Japan herdacht.
Japan herdenkt de aanval met een atoombom van de Verenigde Staten op de stad Nagasaki 69 jaar geleden. Bij dat bombardement kwamen 74.000 mensen om het leven. Door die tweede atoombomaanval in een week tijd – na Hiroshima – ging Japan over tot capitulatie, wat het einde betekende van de Tweede Wereldoorlog.
De Japanse eerste minister Shizo Abe ging de ceremonie voor, die werd bijgewoond door overlevenden, inwoners van de stad en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.
Tomihisa Taue, de burgemeester van Nagasaki, maakte van de gelegenheid gebruik om Abe te wijzen op het groeiende ongenoegen onder de Japanners over het gewijzigde veiligheidsbeleid van het land. Japan herzag in juli zijn pacifistische naoorlogse grondwet.
‘De belofte in de Japanse grondwet dat Japan ‘de oorlog zal afwijzen’ is het stichtende principe voor het naoorlogse Japan en Nagasaki. Een land dat heeft geleden onder de atoombom’, sprak Taue.
Amerikaans ambassadeur Caroline Kennedy woonde net als in Hiroshima drie dagen geleden, de herdenking bij. Ze bedankte de inwoners van Nagasaki dat ze de gelegenheid kreeg om deel te nemen aan de herdenking en voor hun inspanningen om van de wereld een veilige en vredevolle plek te maken.
Zes dagen na de tweede atoombom capituleerde Japan op 15 augustus 1945. Dit zou tot het einde van de Tweede Wereldoorlog leiden. (Belga/WB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier