Israël voert vergeldingsaanval uit tegen ‘Hezbollah-commandant’ in Beiroet

Bewoners komen de ravage bekijken. © Reuters

Israël heeft dinsdagavond een vergeldingsraketaanval uitgevoerd op een buitenwijk ten zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet. Het ging om een gerichte aanval op een Hezbollah-commandant, zegt het Israëlische leger.

De raketaanval vond plaats drie dagen na de aanval op Majdal Shams, een dorp op de door Israël bezette Golanhoogte, waarbij twaalf kinderen om het leven kwamen. De aanval gebeurde met een drone, die drie raketten afvuurde.

Israël beschuldigt Hezbollah van de aanslag op Majdal Shams. Volgens de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant heeft Hezbollah daarmee een ‘rode lijn overschreden’, zei hij dinsdag op X vlak na de aanval in de buurt van Beiroet.

De Hezbollah-commandant die dinsdagavond het doelwit was van de Israëlische raketaanval zou verantwoordelijk geweest zijn voor de aanval in Majdal Shams. Het Israëlische leger noemt geen naam en het is ook niet duidelijk of de commandant daadwerkelijk is geraakt. Details volgen later, klinkt het.

Bij verschillende Israëlische media zijn onbevestigde berichten verschenen dat het doelwit Fuad Shukr was, ook wel bekend als Hajj Mohsin. Hij zou een belangrijke rol spelen in de militaire activiteiten van Hezbollah. Een bron dichtbij Hezbollah bevestigt aan het Franse persagentschap AFP dat Shukr het doelwit was. Volgens die bron werd de commandant niet geraakt. 

Shukr wordt ook gezocht door de VS, onder meer voor een bomaanslag op Amerikaanse mariniers in Beiroet in 1983. Daarbij kwamen 241 defensiemedewerkers om. De VS hebben een beloning uitgeloofd tot 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) voor tips. Volgens een Hezbollah-bron zijn er dinsdagavond minstens twee doden gevallen bij de raketaanval bij Beiroet. Ook die berichten zijn nog niet bevestigd.

Majdal Shams is een dorp van Druzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content