Israël hervat bouw muur rond Westelijke Jordaanoever
Israël hervat de komende weken de bouw van de muur rond de Westelijke Jordaanoever. Oxfam zegt dat Israëls politiek voor onnodige armoede onder de Palestijnen zorgt.
In de loop van de volgende weken hervat het Israëlisch leger de bouw van de muur rond de Westelijke Jordaanoever. De werken hebben vijf jaar stilgelegen. Dat meldt een Israëlische radiozender op basis van een getuigenis die Ofer Hindi, een kolonel die verantwoordelijk is voor de bouw van de muur, voor het Hooggerechtshof aflegde. Een woordvoerder van het leger kon het bericht niet ontkennen of bevestigen.
De bouw zal opnieuw beginnen in de nederzetting Gush Etzion, vlakbij Betlehem. Volgend jaar herbegint ook het werk rond Ma’ale Adumim, een van de grootste nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Het werk aan de muur heeft ongeveer vijf jaar stilgelegen vanwege “geldtekort” en “klachten ingediend door Palestijnen”, aldus de radiozender. Volgens de Israëlische krant Yediot Aharonot speelde ook internationale druk mee in de beslissing de bouw tijdelijk te stoppen. Die krant verwacht nieuwe kritiek vanuit het buitenland zodra de werken hervat zijn.
De bouw van de Israëlische Westoeverbarrière startte in 2002, toen de tweede intifada volop aan de gang was. Intussen is al meer dan 400 van de 760 geplande kilometer muur voltooid. In juli 2004 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat de bouw van de muur illegaal is en eiste het de ontmanteling.
Oxfam: ‘Israëlische beleid in Jordaanvallei belet ontwikkeling Palestijnse economie’
Het nederzettingenbeleid dat Israël in de Jordaanvallei voert, vernietigt de levensvatbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat. Dat schrijft Oxfam in een rapport. De Palestijnse economie zou ongeveer 1 miljard dollar extra inkomsten genereren als de Israëlische beperkingen in de vallei werden opgeheven, wat 200.000 dollar meer is dan de buitenlandse hulp die de Palestijnse autoriteit in 2011 kreeg.
De Jordaanvallei maakt bijna een derde uit van de bezette Westelijke Jordaanoever, en ligt langs de rivier de Jordaan. Dat deel is vruchtbaarder dan de rest van de bezette gebieden. Daardoor zou het gebied volgens Oxfam de Palestijnse graanschuur kunnen worden, maar de Israëlische beperkingen op het Palestijnse gebruik van land en water en op bebouwing maken dat onmogelijk.
Oxfam: ‘Discriminerend beleid Israël zorgt voor onnodige armoede’
“De Israëlische regering heeft de plicht om voor de veiligheid van iedere inwoner te zorgen”, aldus Liesbeth Goossens van Oxfam-Solidariteit. “De buitensporige beperkingen die aan de Palestijnen worden opgelegd, zouden echter niet nodig zijn als Israëlische kolonisten zich daar niet zouden vestigen. Dat discriminerende beleid van Israël zorgt voor nog meer onnodige armoede onder de Palestijnen.”
De Israëlische kolonisten maken 13 procent uit van de bevolking van de Jordaanvallei, maar ze controleren 86 procent van het gebied. De overige 87 procent van de bevolking is Palestijn, en zij kunnen maar 6 procent van het beschikbare land gebruiken.
“Die nederzettingen, die illegaal zijn volgens het internationaal recht, hebben industriële boerderijen opgezet die hoogwaardige gewassen voor de lokale markt en het buitenland produceren. Ze kunnen groeien door de Israëlische overheidssubsidies waartoe ze toegang hebben. De armoede onder de Palestijnen in de Jordaanvallei is echter bijna twee keer zo groot als die op de rest van de Westoever.”
Verdubbeling aantal Palestijnen die huis verloor
In 2011 werd in vergelijking met 2010 20 procent meer gebouwd in de nederzettingen. In die periode verdubbelde het aantal Palestijnen dat daardoor hun huizen verloor, tot 1.094.
Oxfam roept de EU en de lidstaten, Israëls grootste handelspartners en de grootste donoren van de Palestijnen, op druk uit te oefenen op Israël om de bouw van de nederzettingen en de sloop van Palestijnse huizen onmiddellijk te stoppen. (Belga/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier