IS vreesde voor leven Baghdadi: dagelijkse controle niet meer in zijn handen
De leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, raakte zwaargewond bij een luchtaanval in Irak. Aanvankelijk werd gedacht dat hij zou sterven. Tot nu toe heeft Baghdadi de dagelijkse controle over de terreurbeweging nog niet hervat.
De leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, is zwaargewond geraakt bij een luchtaanval in het westen van Irak. Dat weet de Britse krant The Guardian. Een bron in het land met nauwe banden met de terreurgroep onthulde hoe de leider in maart in de kritieke toestand terechtkwam na een aanval door de internationale coalitie van de Verenigde Staten.
Nog niet volledig hersteld
Aanvankelijk werd gedacht dat de leider het niet zou overleven. Er zouden spoedvergaderingen tussen IS-leiders zijn gehouden om plannen te maken over het aanstellen van een opvolger. Sinds het incident is Baghdadi echter langzaamaan aan het herstellen. Maar de dagelijkse controle over de organisatie heeft hij nog niet hervat.
Hoewel Baghdadi een zekere autoriteit is als religieuze leider, hebben de aanhoudende luchtaanvallen ertoe geleid dat een deel van de leiding en strategische beslissingen bij andere vooraanstaande leden zijn komen te liggen. Sinds hij gewond raakte, zijn vooral de militaire en Shura-raden van IS belangrijk geworden bij het nemen van beslissingen, aldus diezelfde bron aan de Britse krant.
Toevluchtsoord jihadisten
Een westerse diplomaat en een Iraakse adviseur zouden onafhankelijk de luchtaanval hebben bevestigd, zo schrijft The Guardian. Die zou hebben plaatsgevonden op 18 maart in het al-Baaj-district in Nineveh bij de Syrische grens.
De diplomaat spreekt over een aanval tegen een konvooi van drie wagens tussen Umm al-Rous en al-Qaraan. De luchtaanval was gericht tegen IS-leiders en er zouden drie mensen om het leven zijn gekomen, maar autoriteiten waren er toen niet van op de hoogte dat Baghdadi in een van de auto’s meereisde.
Baghdadi zou volgens de Britse krant veel tijd hebben doorgebracht in al-Baaj, op zo’n 320 kilometer ten westen van IS-bolwerk Mosoel. Die locatie zou hij uitgekozen hebben, ‘omdat hij uit de oorlog wist dat de Amerikanen er weinig dekking hadden’, verklaart een bron die op de hoogte is van enkele van Baghdadi’s verplaatsingen tegenover The Guardian. ‘Sinds 2003 was het Amerikaanse leger er amper vertegenwoordigd. Het was het enige deel van Irak dat ze niet hadden begrensd.’ Ook onder het regime van Saddam Hussein viel het soennitische tribale al-Baaj buiten staatscontrole. Het werd vanaf 2004 beschouwd als een toevluchtsoord voor jihadisten.
Niet eerste keer
Het is niet de eerste keer, dat er sprake is van een gewonde Baghdadi: in november en december waren er ook al meldingen (hoewel geen enkele accuraat zou zijn geweest). Op 14 december zou de leider ook een bijna-doodervaring gehad hebben toen Amerikaanse jets een konvooi van twee wagens bij Mosoel raakten. Zijn hulp Auf Abdul Rahman al-Efery kwam daarbij om. Baghdadi zou in de tweede auto gezeten hebben die niet geraakt werd. (WB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier