Iraanse presidentsverkiezingen: hervormingsgezinde wint

Masoud Pezeshkian (midden links) brengt zijn stem uit. © Reuters

De presidentsverkiezingen in Iran zijn in de tweede ronde gewonnen door de hervormingsgezinde kandidaat Masoud Pezeshkian. Dat heeft een woordvoerder van de verkiezingsautoriteiten zaterdagochtend gemeld op de staatstelevisie. “We reiken iedereen de hand van de vriendschap, we zijn allemaal inwoners van dit land, we moeten iedereen gebruiken voor de vooruitgang van het land”, zei Pezeshkian in zijn eerste toespraak zaterdag.

Pezeshkian kreeg 53,7 procent van de stemmen en haalde het van de conservatieve hardliner Saeed Jalili. Die sprak zich nog niet uit over het resultaat. De opkomst voor de verkiezingen bedroeg 49,8 procent.

De 69-jarige Pezeshkian, een hartchirurg, sprong tijdens de verkiezingscampagne in het hoog door op te roepen tot hervormingen. Op die manier wil hij het vertrouwen herstellen tussen de regering en de bevolking, die erg teleurgesteld is in de politiek. Hij bekritiseerde ook de hardhandige reactie op de protesten in de nasleep van de dood van Mahsa Amini.

Voorts pleit de gewezen minister van Volksgezondheid voor betere betrekkingen met het westen. Door het land meer open te stellen wil hij de economie aanwakkeren. Daarnaast wil hij ook de nucleaire deal nieuw leven inblazen.

Toch wordt hij door waarnemers als een man van het regime in Teheran gezien. Hij steunt de Revolutionaire Garde – het elitekorps van het Iraanse leger – en heeft ook de drone- en raketaanvallen tegen Israël geprezen. Bovendien zal hij zich ook als president moeten houden aan de lijn die door de opperste geestelijke leider Ali Khamenei wordt uitgezet. In de tv-debatten omschreef hij zichzelf als een conservatieve politicus, die gelooft dat hervormingen noodzakelijk zijn.

Pezeshkian wordt de opvolger van Ebrahim Raisi, die op 19 mei om het leven kwam bij een helikoptercrash.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content