Internationale Vrouwendag strijdt tegen geweld op vrouwen
Internationale Vrouwendag -een dag die vrouwen wereldwijd inspireert en steunt – vindt plaats op 8 maart. Dit jaar zal de Vrouwendag in het teken staan van geweld op vrouwen en hier rond worden verschillende initiatieven en evenementen georganiseerd.
Internationale Vrouwendag -een dag die vrouwen wereldwijd inspireert en steunt – vindt plaats op 8 maart. Dit jaar zal de Vrouwendag in het teken staan van geweld op vrouwen en hierrond worden verschillende initiatieven en evenementen georganiseerd.
Genitale verminking, huiselijk geweld, ongelijkheid tussen vrouw en man, verkrachting en seksisme. Vijf begrippen die de wereld nog niet uit zijn. Hoewel het vrouwenrecht met grote stappen vooruit is gegaan, is er nog heel wat werk aan de winkel. Maar hoe is vrouwendag ooit ontstaan?
Terug in de geschiedenisDe Internationale Vrouwendag is er gekomen na een massale staking in de Verenigde Staten op 8 maart 1908 waar vrouwen uit de textiel-en kledingindustrie samen protesteerden tegen de erbarmelijke arbeidsomstandigheden en voor het vrouwenstemrecht. Initiatiefneemster en tevens vrouwenrechtenactiviste Clara Zetkin kwam met het voorstel om 8 maart ieder jaar in het teken van vrouwen te zetten. Op 8 maart 1911 zag de eerste Internationale Vrouwendag het levenslicht. In 1997 besloten de Verenigde Naties om elk jaar op 8 maart een Internationale Vrouwendag te organiseren. Een dag waarbij vrouwenbewegingen in de spotlights worden gezet om de strijd en solidariteit tussen alle vrouwen zichtbaar te maken.
Zonder slag of stootIn 2013 kiezen de Verenigde Naties als centraal thema geweld op vrouwen. Een onderwerp dat voortvloeit uit de globale genderproblematiek. Elke vrouw- zwart of wit, rijk of arm, knap of lelijk, moslim of christen- heeft één kans op drie om slachtoffer te worden van vrouwelijk geweld. Reden genoeg om dit jaar samen te strijden tegen geweld op vrouwen. Onlangs werd er nog op 14 februari, V-day, samen met 1 biljoen vrouwen overal ter wereld samen gedanst en gezongen tegen geweld op vrouwen.
Nationale en internationale initiatieven
Elk jaar focussen verschillende bedrijven en organisaties, zowel nationaal als internationaal, op Internationale Vrouwendag. Verschillende projecten en acties worden dit jaar gelanceerd om aandacht te vragen voor de genderproblematiek. Hieronder zijn er vijf interessante initiatieven terug te vinden.
Siemens & diversiteit
Siemens, de wereldwijde industriële groep, zet diversiteit centraal in zijn bedrijf en beleid. Siemens ijvert voor een evenwicht aan vrouwen in zijn personeel en ook in topfuncties. Verder organiseert Siemens in april exclusief een ‘women & innovation’ dag, een extern event met onder meer spreekster Liesbeth Dillen, oprichter van ‘She works with Women’.
Amazon tegen partnergeweld
De Amerikaanse internetwinkel Amazon werpt letterlijk het geweld op vrouwen uit zijn aanbod. Amazon verwijderde onlangs een reeks T-shirts die opriepen tot partnergeweld. Op de T-shirts stonden slogans als ‘Keep cal mand hit her’, dit als parodie op T-shirts ‘Keep calm and carry on’, die in de Tweede Wereldoorlog bijzonder populair waren. De verkoop werd onmiddellijk stilgelegd.
Dove lanceert Ad Makeover-campagne
Vrouwen worden elke dag geconfronteerd met negatieve advertenties die hun onzekerheid vergroten en invloed hebben op hun zelfbeeld. Dove gaat daarom de strijd aan tegen surrealistische advertenties met de Ad Makeover-campagne. Vanaf vandaag krijgen vrouwen een stem om terug te vechten tegen deze advertenties over vetrolletjes en puistjes. Vrouwen krijgen de kans om via een applicatie, www.facebook.com/dove, positieve boodschappen te sturen naar andere vrouwen over schoonheid.
Girlpower met CÎME
CÎME, een beauty merk met, voor en door vrouwen gemaakt, schenkt ter gelegenheid van Vrouwendag de opbrengst van alle CÎME webshop aankopen integraal aan de bouw van een meisjesinternaat in Ladakh, India.
Nee tegen vrouwenbesnijdenis
‘Vrouwenbesnijdenis: mijn manier om NEE te zeggen’ is een samenwerking tussen GAMS België, een organisatie die strijdt tegen vrouwelijke genitale verminking, en humanitaire fotografiepromotor Boîte à images. Ze verzamelden foto’s en pakkende getuigenissen van mannen en vrouwen in Europa en Afrika. Een rondreizende tentoonstelling heeft als doel om beleidsmakers, professionelen maar ook het grote publiek te sensibiliseren. Als je graag een kijkje neemt, meer informatie op: http://www.mafacondedirenon.be/nl. (YM)
Internationale Vrouwendag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier