Internationale leiders twijfelen niet aan antisemitische motieven voor drie moorden in Brussel
In het buitenland wordt niet getwijfeld aan het antisemitisch karakter van de schietpartij in Brussel die het leven kostte aan drie mensen.
Na de schietpartij aan het Joods Centrum in Brussel komt het gerecht voorlopig niet naar buiten met een motief. Het parket wil niet bevestigen dat het om een anti-joodse aanslag gaat.
In het buitenland wordt daar alvast niet aan getwijfeld. De Franse president François Hollande zegt dat het “antisemitisch karakter” van de schietpartij aan de Brusselse Zavel buiten kijf staat.
“Er is geen twijfel over het antisemitisch karakter van deze daad, een schietpartij in het Joods Museum in Brussel, met deze wil om te doden”, zei het Franse staatshoofd toen hij naar het zuidoostelijke Tulle trok om daar zijn stem voor de Europese verkiezingen uit te brengen.
“Wij moeten ons bewust worden van wat dit antisemitisme is, deze vreselijke schietpartij in Brussel, hoofdstad van België en hoofdstad van Europa”, aldus de bewoner van het Elysée. Hij riep op “alles te doen om te strijden tegen het antisemitisme, het racisme”.
“Deze zaak is er een van Frankrijk en uiteraard van heel Europa”, zei Hollande. “Wij moeten meer dan ooit gemobiliseerd zijn tegen racisme en antisemitisme, en ervan bewust zijn dat Europa waarden draagt, principes hanteert en dat het betaamt om te vechten, ook te stemmen, om ze te laten eerbiedigen.”
Ook de Britse premier David Cameron heeft zijn medeleven betuigd na de schietpartij van zaterdag in het Joods Museum in Brussel. Daarbij kwamen drie personen om het leven, één vecht nog voor zijn leven.
“Samen met u veroordelen we deze vreselijke aanslag en we zullen met u samenwerken om dergelijke onverdraagzaamheid in heel Europa het hoofd te bieden”, zei Cameron in een brief aan zijn Belgische ambtgenoot Elio Di Rupo.
“Onze gedachten gaan uit naar de families en vrienden van de slachtoffers.” “Tragische gebeurtenissen als deze versterken alleen maar ons voornemen om met u en anderen samen te werken om zo’n schokkend extremistisch, discriminerend gedrag in Europa en elders in de wereld uit te roeien”, zei de Britse buitenlandminister William Hague aan ambtgenoot Didier Reynders.
Ook andere Europese leiders veroordelen de aanslag. “Het nieuws over de gewelddadige schietpartij die het leven kostte aan drie onschuldige personen, heeft me diep geraakt”, aldus Europees Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso. “Ik veroordeel zwaar het feit dat deze schietpartij gericht was tegen een religieus symbool in het hart van de Europese hoofdstad. Het gaat om een aanval tegen de waarden zelf van Europa, dat kunnen wij niet aanvaarden”.
De voorzitter van het Europees parlement, Martin Schulz, noemde de aanslag “zwaar choquerend”. Hij had het over “een haataanval”.
Catherine Ashton, verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid, veroordeelde ook de aanslag. “Alles moet in het werk worden gesteld om te achterhalen wie erachter zit. Voor terrorisme mag er geen straffeloosheid gelden”.
Ook paus Franciscus nam een ferm standpunt tegen antisemitisme in naar aanleiding van de aanslag in Brussel. De Israëlische premier Benjamin Netayahu – volgens wie de schietpartij het resultaat is van “het permanent aanzetten tot haat tegen de joden en tegen Israël” – verwelkomde het standpunt van de paus. “We blijven in Europa vuilspuiterij en leugens horen tegen de staat Israël, terwijl de misdaden tegen de menselijkheid en de moorddaden in onze regio systematisch worden vergeten”, meent Netanyahu.
De Israëlische president Shimon Peres heeft aan de leider van de joodse gemeenschap in Brussel zijn medeleven na de aanslag betuigd. “Wij moeten zonder aarzelen optreden tegen elke vorm van antisemitisme. De Europese leiders moeten het voortouw nemen in de strijd tegen antisemitisme, dat op het continent de kop opsteekt”, zo citeerde de gezaghebbende krant Jerusalem Post een telefoongesprek van het Israëlische staatshoofd met Maurice Sosnowski. “Wij zijn met u in deze moeilijke omstandigheden. Wij delen uw gevoelens van geschoktheid en diepe droefenis.”
Ook het WJC, het World Jewish Congress dat de joodse gemeenschap wereldwijd overkoepelt, meent dat het gaat om een “terreurdaad” waarbij de joden het doelwit zijn. “Twee jaar na Toulouse, op de vooravond van de Europese verkiezingen, is deze verachtelijke daad een nieuwe vreselijke herinnering aan de soort dreigementen waar de Europese joden momenteel blootgesteld zijn”. De WJC roept de Belgische overheid op om de dader(s) snel te veroordelen en om gevoelige sites adequate bescherming te bieden. De koepel hoopt dat deze problematiek “een prioriteit” wordt in Europa de volgende weken.
Ook het Wiesenthal-centrum in Los Angeles heeft na de moordaanslag in Brussel Europa tot een krachtiger bestrijding van antisemitisme en anti-Israëlische houdingen opgeroepen.
“Alle Europese staatslieden moeten maatregelen nemen om extreme anti-Israëlische en anti-joodse tendensen tegen te gaan”, zei rabbijn Abraham Cooper, vicedirecteur van het Simon Wiesenthal Center. Zijn organisatie veroordeelde de “moordende terreuraanslag” aan het Joods Museum in Brussel in de allerscherpste bewoordingen, voegde de rabbijn eraan toe tijdens een bezoek aan Israël.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier